Чи зупинить КСУ дострокові парламентські вибори

Читать на русском
КСУ може встигнути визнати неконституційним указ Зеленського про розпуск Ради. Тоді дострокові вибори доведеться припинити.
Слово і Діло

Конституційний суд України зареєстрував провадження за заявою групи нардепів, які вимагають визнати незаконним указ президента Володимира Зеленського про розпуск Верховної ради. Розгляд питання запланований на 4 червня. Чи встигне КСУ розглянути заяву нардепів та визначитися з рішенням до завершення позачергових парламентських виборів, «Слово і Діло» запитало експерта з конституційного права Олександра Москалюка.

«Зараз першочергово важливо, яка буде обрана форма провадження – письмова чи усна. І друге не менш важливе питання – чи визнають відповідну справу як невідкладну. Тоді терміни її розгляду становлять один місяць», – зазначив юрист.

Верховний суд України відхилив позови про розпуск РадиУ Верховному суді України не розглядатимуть позовів про визнання розпуску парламенту президентом.

Значною мірою, зараз від КСУ залежить, чи скасують позачергові парламентські вибори. За словами Москалюка, є позиція Центру політико-правових реформ щодо цього. Якщо КСУ винесе рішення про те, що указ про розпуск Ради був неконституційнім, протягом двох місяців, то виборчий процес ще можна зупинити.

Якщо КСУ визнає указ неконституційним після виборів, то це вже ні на що не вплине, тому що народ зробить свій вибір, який неможливо повернути. Є ще третій варінт, коли суд визнає указ конституційним і вибори відбудуться 21 липня.

«Просто суд має роз'яснити порядок виконання рішення. Цікаво те, що КСУ відкрив провадження достатньо оперативно. Заяву подали минулої п'ятниці, 24 травня, сьогодні вже відкрили провадження й засідання призначили на вівторок, 4 червня. Ситуація буде зрозумілою після того, як з'ясується, чи розглядатиметься вона як невідкладна», – зазначив юрист.

За його словами, в кожному разі, незалежно від того, яким буде рішення, важливо, щоб його ухвалили до виборів.

Нагадаємо, Верховний суд отримав три позови про визнання указу Зеленського про розпуск парламенту незаконним, але розглядати їх відмовився. В суді зазначили, що цим питанням має займатися Конституційний суд. Водночас розпуск Ради група нардепів оскаржила в КСУ 24 травня.

Також ми писали, що Мін'юст має всі шанси домогтися через суд звільнення Богдана з посади глави АП.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: