2 місяці для депутатів та розпуск Ради: чому Зеленськи опинився в пастці

Читать на русском
Володимир Цибулькополітолог

У деяких змінах і самі депутати зацікавлені. Але справа в тому, що своїми ультиматумами Зеленський сам поставив себе в невигідне становище.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Володимир Цибулько.

«Зеленський сам потрапив у пастку. Зараз парламент може розіграти ситуацію щодо збереження змішаної виборчої системи й нічого Зеленський не зможе зробити. Він в принципі, своє входження в політику вже за результатами виборів почав з конфронтації у відносинах з ВР», - говорить Цибулько.

Експерт підкреслив, що може скластися дуже цікава ситуація, коли в якості свого політичного капіталу Зеленський спробує розіграти карту прямої комунікації з народом замість правильно вибудуваної стратегії в комунікаціях з різними державними інститутами.

На його погляд, його заяви швидше лякають інвесторів, ніж залучають. Він не виключив, що те, що відбувається може негативно відбитися на економіці.

«А це вже буде для Зеленського сильнішим ударом, ніж якісь репутаційні втрати або втрата рейтингу. Ц перший момент», - констатував політолог.

Заява Зеленського про розпуск парламенту не має жодної юридичної сили – юристДля розпуску парламенту має бути не тільки зафіксований факт відсутності коаліції, але й пройти 30 днів для обрання новой. До того ж новий президент не оприлюднив відповідний указ.

При цьому, експерт зазначив, що стосовно «відкритих списків» точно є внутрішня боротьба. Він пояснив, що система, яка пропонується – регіональних «відкритих списків» досить недорога в реалізації. Є системи, які передбачають залучення великої кількості людей для обробки даних і відповідно великих грошей.

Однак, ситуація така, що Зеленський начебто як і натиснув на парламент, а Парубій вдало відскочив, але зараз почнеться перетягування каната, додав експерт.

І другий момент, що невідомо ще, на інституційному рівні хто кого перетягне, вказав він.

Він припустив, що парламент все-таки більш сконцентрований, ніж компактна команда Зеленського. У тому числі й з точки зору ресурсів та в інтелектуальному сенсі.

«Команда Зеленського сама по суті ще не освоїла всього управлінського інструментарію. Тому якщо Зеленський дав Раді 2 місяці, то його команда і він сам повинні освоїтися за два тижні. А це неможливо», - резюмував Володимир Цибулько.

«Слово і Діло» зібрало, що в соціальних мережах пишуть про інавгурацію Зеленського.

Нагадаємо, юрист Олександр Москалюк розповів «Слову і Ділу», що Володимир Зеленський своїм рішенням про розпуск парламенту порушив юридичну процедуру. Більше про умови розпуску ВР - за посиланням.

Також, раніше аналітики порталу з'ясували, які виборчі системи діють в Україні та інших країнах.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: