Для чого Зеленському потрібен Саакашвілі та чи буде боротьба з Аваковим?

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт

Для президента Зеленського Саакашвілі є політичною зброєю, таким собі «вулканом спрямованої дії» проти низки політиків і бізнес-політичних груп.

Таку думку в своєму блозі висловив політичний експерт УІАМП, міжнародник, магістр державного управління Володимир Воля.

За його словами, головні мотиви такого рішення президента пов'язані з виборами до Верховної ради. В цьому контексті повернення Саакашвілі йому може бути корисним двічі. Це політтехнологічне рішення.

«По-перше, сам Саакашвілі та його прихильники на президентських виборах дуже активно підтримували кандидата Зеленського», – зазначив він.

Тепер новий президент розраховує, що вони так само підтримають пропрезидентську політичну силу на парламентських виборах, додав Воля.

Не можна виключати й того, що Саакашвілі може спробувати стати нардепом й за мажоритарці, підкреслив він.

Юрист дав жорстку оцінку указу Зеленського, що повернув громадянство України СаакашвіліПрезидент Зеленський мав три варіанти вирішення цієї проблеми, але обрав не найкращий, з точки зору права, шлях, вважає юрист.

«Якщо Саакашвілі братиме участь у виборах в складі команди Зеленського, то без підтримки з боку цього політика залишаться конкуренти – партії Гриценка, Вакарчука, Садового», – уточнив політолог.

Саакашвілі – темпераментний, енергійний політик, який вперто бореться проти своїх опонентів. Це своєрідна «людина-вулкан». Зеленський повернув йому громадянство, тому що після повернення в Україну той активно боротиметься проти попереднього президента Порошенка, його команди, багатьох представників «Народного фронту», акцентував він.

«Однозначно, рішення Зеленського про повернення громадянства означає відсутність стратегічного союзу між ним та Аваковим. Тобто все обмежується тактичною взаємодією, яка не може не відбуватися через наявні політичні реалії. Поки один є президентом, а другий – міністром внутрішніх справ», – пояснив експерт.

Крім того, на його думку, в поверненні громадянства Саакашвілі можуть бути ще три мотиви, пов'язані вже з іміджевими аспектами.

«Яскрава демонстрація того, як президент Зеленський відновлює справедливість, анулюючи несправедливі рішення попередника. Колоритна історія відносин Саакашвілі з минулою владою для цього дуже добре підходить», – наголосив він.

Також це спроба підкреслити прозахідний реформаторський імідж нового президента. Не можна виключати, що Саакашвілі отримає навіть якусь посаду в органах влади. Щонайменше можна говорити про посаду радника президента Зеленського, уточнив фахівець.

«Можливо, це початок нової хвилі у використанні українською владою «варягів» – чи то для реформ, чи як реквізиту для підкреслення прозахідного рішучого реформаторського курсу», – підкреслив він.

За його словами, Саакашвілі можуть використовувати як ще однин із засобів для підтримки хороших відносин із командою президента США Трампа.

У коментарі «Слову і Ділу» політтехнолог Тарас Загородній зазначив, що конфлікти за лінією Авакова малоймовірні.

«Аваков і так показує, що він єдина людина в країні, яка в цій дитячій пісочниці виглядає дорослою й може контролювати ситуацію. Конфліктів не буде. Йому пояснять, що Аваков головний. Багато говоритиме – відправлять назад», – акцентував він.

Раніше «Слово і Діло» дізналося, чи зможе Саакашвілі балотуватися на дострокових виборах до Ради.

Нагадаємо, юрист дав жорстку оцінку указу Зеленського, який повернув громадянство України Саакашвілі.

Що пишуть у соцмережах про рішення Зеленського повернути Саакашвілі громадянство – в нашому огляді.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: