Актори та співаки йдуть у політику: навіщо та чи небезпечний цей тренд

Читать на русском
Костянтин Бондаренкополітолог

Помітним є світовий тренд на політиків не з політики. До цього явища слід ставитися спокійно.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Костянтин Бондаренко.

«Є три варіанти приходу актора чи шоумена в політику. Перший варіант полягає в тому, що актор розуміє, що в політиці та шоу-бізнесі діють приблизно одні й ті ж самі закони. Народ сприймає і політиків, і спортсменів, і акторів як зірок, людей із телевізора. Не обов’язково знати, що ця людина думає про розвиток країни, головне, щоб була впізнаваність», – зазначив Бондаренко.

Відповідно, після завершення, наприклад, спортивної чи акторської кар’єри з’являються думки, чому б не піти в політику. В своїй більшості актори та шоумени в політиці залишаються статистами, однак задовольняють своє его, підкреслив він.

Перші й останні кроки президентів України на посадіСлово і Діло вивчило, які укази та призначення підписували президенти в перші й останні дні на посаді.

Другий варіант – коли дійсно актор, шоумен, спортсмен усвідомлює в собі задатки управлінця, політика, має якісь переконання. Мабуть, у такому разі людина йде в політику, щоб втілити свої ідеали, уточнив експерт.

У третьому варіанті є фактор політичних партій. Тобто політична партія, щоб підвищити власну впізнаваність, здобути більше голосів, підвищити рейтинг, запрошує до своїх списків людей зі сфери культури.

«Усі три варіанти присутні в українській політиці», – додав він.

«Не можна сказати, що поява людей не з політики небезпечна для країни. В принципі, це саморегульовані процеси. Коли рок-музикант Павел Кукіз у Польщі створив свою політичну партію й набрав 20% голосів на виборах, це не спричинило негативних процесів чи якоїсь кризи. Вони проявили себе, були активними в Сеймі. Сказати, що вони принесли якусь біду Польщі, не можна. Навіть Чиччоліна, будучи депутатом в італійському парламенті, особливо не нашкодила», – пояснив політолог.

За його словами, одним із гарних прикладів є Рейган. Він відбувся як актор, але слід врахувати, що спочатку він став профспілковим діячем, а вже потім прийшов у політику. В нього була доволі складна кар’єра.

«Насправді, що вийде, скільки людина з галузі культури зможе протриматися в політиці, сказати складно. Річ у тім, що коли шоумен чи актор приходить у політику, він лише тоді починає усвідомлювати, це його чи не його справа, зручно чи ні він почувається в цій галузі. Це слід врахувати», – резюмував Костянтин Бондаренко.

Якими були перші й останні кроки президентів України на посаді – на інфографіці.

Також дивіться на інфографіці «Слова і Діла» портрети виборців Зеленського та Порошенка.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: