Депутатська недоторканність: що може зробити Рада за два місяці до виборів

Читать на русском
Дмитро Купираполітолог

Серед найбільш актуальних завдань, які мали б виконати депутати, питання Виборчого кодексу та скасування депутатської недоторканності. Проте виборчий процес стартував. Розгляд Виборчого кодексу вже неможливий. Хіба що можуть внести перехідні положення, які стосуватимуться не цих виборів, а наступних.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політичний аналітик Дмитро Купира.

«Ще одна причина, яка унеможливлює розгляд Виборчого кодексу, – величезна кількість правок. Враховуючи досвід інших законів, коли йшли за всіма правками, це щонайменше два місяці роботи парламенту лише на розгляд правок. І це не гарантує, що всі вони пройдуть», – зазначив Купира.

За його словами, можливий інший варіант – відступ від правил та регламенту. Однак навряд чи депутати будуть так за це боротися.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко пообіцяв зняти депутатську недоторканністьСказано 21 березня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Доцільною була б така боротьба, якби йшлося про ці вибори. Однак вибори вже почалися. Зміни до законодавства недоречні, коли гра почалася», – констатував він.

За виборчі зміни навіть не братимуться. Проте є шанси зрушити з місця питання депутатської недоторканності, додав аналітик.

«Образно кажучи, всі зорі сходяться. Якщо питання постане, то за нього можуть проголосувати. Працювати лишилося два місяці. Тим більше скасовують недоторканність для наступного парламенту. В підсумку і собі бали заробляють, і зроблять таку «послугу» наступному парламенту», – підкреслив він.

Однак важливо буде, що саме передбачать при формулюванні скасування недоторканності. Скасування недоторканності повинне мати якесь юридичне формулювання, уточнив експерт.

«Наразі ми бачимо, що є заборона проведення слідчих дій щодо нардепів, тих, хто має недоторканність. Тобто навіть якщо вони скоїли злочин, при цьому слідство це розуміє, але не має права вести слідчі дії доти, доки не буде дозволу ВР. Слідство з кожним днем втрачає можливість розслідувати справу», – пояснив він.

Ще одна важлива складова недоторканності – не можна затримувати народного депутата. Тобто ВР має дати дозвіл на проведення слідчих дій та окремо дозвіл на його затримання. Це дуже ускладнює роботу слідчих. Інколи адвокатам депутатів, які потенційно порушили закон, вдається довести, що деякі матеріали були зібрані під час того, як не була скасована парламентом недоторканність. В підсумку докази стають неприпустимими для розгляду судом, акцентував Купира.

На його думку, недоторканність обов’язково слід забирати в частині повноважень вести слідство, збирати докази проти народних депутатів, якщо є кримінальне провадження, згідно з яким міг бути потенційно скоєний злочин. Однак на цьому етапі не можна знімати бар’єр у частині затримання народного депутата без дозволу парламенту.

«Наразі користі від цього не буде», – наголосив він.

Проте зараз пункт про те, що слідчі не мають права розпочинати справу проти народного депутата без дозволу Ради, слід обов’язково знімати, уточнив фахівець.

Наразі скасувати недоторканність можливо. Депутати розуміють, що на них це вже не вплине, а в наступному парламенті буде частина інших людей, додав він.

«Тим більше це було обіцянкою практично всіх фракцій парламенту», – резюмував Дмитро Купира.

Відзначимо, зняти депутатську недоторканність екс-президент України Петро Порошенко обіцяв ще в березні 2015 року.

Нагадаємо, 30 січня 2019 року Володимир Зеленський у своїй передвиборчій програмі пообіцяв підготувати законопроект «Про зняття недоторканності з президента України, народних депутатів і суддів».

Раніше «Слово і Діло» розібралося, хто як голосував за перші ініціативи Зеленського.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: