Погоджувальна рада: за що фракції та групи готові голосувати 28-31 травня

Читать на русском

З останнього пленарного тижня народні депутати багато пережили: інавгурацію нового президента, майже порятунок від дострокових виборів, а потім той факт, що вибори все-таки відбудуться наприкінці липня. Щоправда, 22 травня Верховна рада трохи помстилася Володимиру Зеленському, коли відмовилася ухвалити його законопроекти на позачерговому засіданні. «Слово і Діло» розбиралося, що буде в пріоритеті цього тижня.

На початку Погоджувальної ради спікер Андрій Парубій заявив, що Рада має терміново ухвалити закон про відкриті партійні списки. Він дав доручення голові комітету з правової політики негайно підготувати до другого читання проект Виборчого кодексу. Крім того, Парубій зазначив, що найближчим часом потрібно розглянути законопроект про тимчасові слідчі комісії.

Дата позачергових парламентських виборів може зсунутися через недосконалість закону про держзакупівліЦВК може не встигнути надрукувати виборчі бюлетені до позачергових парламентських виборів через недосконалість законодавства про держзакупівлі.

Пленарний тиждень депутати почнуть із розгляду законопроекту щодо звільнення органів місцевого самоврядування від сплати авансового внеску для проведення виконавчих дій. Наступні блоки – це питання соціальної політики та місцевого самоврядування. «Також я рекомендуватиму завтра, щоб ми поставили законопроект із безпеки щодо сержантського звання, про уніфікацію звань в армії України зі званнями країн Північноатлантичного альянсу. Ми його ухвалили в першому читанні й можемо перейти до його ухвалення», – додав Парубій.

На четвер планується винести на розгляд блок питань аграрної політики та питання про відставку Кабінету міністрів. «Відповідно до закону про Верховну раду України, надається 10 днів, і ми входимо в ті 10 днів цього пленарного тижня. Для цього також даю доручення комітету правової політики розглянути в середу на комітеті, щоб ми в четвер змогли розглянути це питання, про відставку Кабінету міністрів і прем'єр-міністра України», – заявив спікер.

Лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко закликала припинити розмови про незаконність указу президента про розпуск Верховної ради. «Ви знаєте, що коаліції не існує, й цей факт абсолютно очевидний. Її не існує ані 30 днів, ані останні 300 днів, і все це, що відбувалося в парламенті, всі голосування відбувалися на базі домовленостей поза межами коаліції», – підкреслила вона. Також депутат заявила, що в парламенту та президента є всі повноваження припинити підвищення тарифів, і потрібно ухвалити необхідні для цього законопроекти.

Олег Ляшко звернувся до президента Володимира Зеленського з вимогою підписати указ про скасування підвищення ціни на газ, а також скасувати скандальні кадрові призначення (взагалі, в «радикала» була ціла низка запитань до Зеленського). Верховну раду він закликав до розгляду зміни до Конституції щодо визнання основою аграрного ладу України фермерського господарства й закону про передачу в довічне володіння фермерам земельних ділянок.

Віктору Бондарю не дуже сподобалася ідея почати розгляд нового Виборчого кодексу: «Я розумію, що якщо ми заходимо до Виборчого кодексу, там чотири тисячі поправок. Це на час виборів Рада знову перестане працювати, й, по суті, до парламентських виборів Рада загрузне в цих поправках, і роботи вже тут не буде». Також народний депутат запропонував виділити тиждень, щоб заслухати звіт кожного міністра з уряду. Про те, що потрібно заслухати звіт Кабінету міністрів, сказав і Євген Рибчинський із «Волі народу».

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський просить народних депутатів не використовувати трибуну Верховної ради для передвиборного піару.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: