Несподівана щедрість: хто з політиків перевиконував свої обіцянки

Читать на русском
Слово і Діло подивилося, хто з українських політиків так старався, що перевиконав свої обіцянки.
Слово і Діло

Щедрість – не найпоширеніша риса українських політиків. Тому тим більш приємно, коли вони не просто реалізовують свої обіцянки, але і перевиконують їх: ставлять більше лавок, ремонтують більше шкіл, виділяють більше грошей. Нещодавно «Слово і Діло» писало про обіцянки, які, незважаючи на всі зусилля, залишилися недовиконаними, сьогодні розглянемо випадки, коли політики в хорошому сенсі перестаралися.

Серед народних депутатів таке відбувається не часто. Наприклад, Дмитро Андрієвський в 2016 році обіцяв у своєму виборчому окрузі реконструювати 9 скверів і парків. Але в підсумку за рік зробили капітальний ремонт і реконструкцію 12 таких об'єктів. Антон Яценко в 2017 році перевиконав обіцянку по установці в Умані дитячих спортивних майданчиків: обіцяв – 11, обладнали – 12. Роботи провели за рахунок коштів місцевого бюджету, це коштувало майже 334 тисячі гривень, депутат тісно співпрацював з владою в цьому питанні.

Роман Мацола в 2016 році пообіцяв виділити шість індивідуальних іменних стипендій на розвиток творчих або освітніх талантів молоді, розмір премії до 2 тисяч гривень. В результаті протягом року таких премій виділили 30.

У міністра молоді та спорту Ігоря Жданова в 2017 році було відразу три перевиконаних обіцянки, і всі вони стосувалися виділення коштів для підготовки до зимової Олімпіади-2018: «Фрістайл отримає 10 млн. Хокей, з урахуванням проведення чемпіонату світу, – 10 млн. Фігурне катання – 5: там у нас все-таки непогана школа, їх потрібно підтримувати». Пізніше в міністерстві повідомили, що фактичні витрати на підготовку до Олімпіади на фристайл склали близько 10 млн 110 тисяч гривень, на хокей – 11 млн 432 тисячі гривень, на фігурне катання – 6 млн 610 тисяч гривень. Дрібниця, але приємно.

Буває щедрим і Володимир Омелян. У 2017 році міністр інфраструктури обіцяв відремонтувати близько 80 мостів, але відремонтували 120 на загальну суму 461,1 млн гривень. У тому ж році був проведений капітальний ремонт 605 пасажирських вагонів «Укрзалізниці», хоча Омелян обіцяв тільки 200.

На минулий рік у міністра був план відремонтувати мінімум 3,5 тисячі кілометрів доріг: «У цьому році ми плануємо здати мінімум 3500 км автодоріг, сподіваюся, дійдемо до 4 тисяч». У листопаді сезон ремонт доріг завершився, в міністерстві повідомили, що на дорогах державного значення було виконано 95% запланованих ремонтів, на дорогах місцевого значення – 63,6%. За словами Омеляна, це 3,5 тисячі кілометрів. Але в грудні у відомстві повідомили, що було відремонтовано все-таки 3,8 тисячі кілометрів.

Міністр культури Євген Нищук в кінці 2016 року дав обіцянку відправити близько 70 тисяч книг українською мовою в бібліотеки Луганської та Донецької областей. Свою обіцянку міністр значно перевиконав: в 2016 році в бібліотеки цих областей було направлено 68 тисяч 40 книг, а в 2017-му – 38 тисяч 782 книги. Всього виходить більше 100 тисяч.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман в цьому році виділив трохи більше коштів на ремонт траси Київ-Одеса. «І в наступному році ми виділимо туди ще, ми заощадили на дорогах 50 млн євро, 1,6-1,7 млрд гривень ми туди направимо в наступному році», – говорив він. Згідно з розпорядженням Кабінету міністрів від 6 лютого на трасу передбачено: 600 млн гривень (Київська область), 246 млн гривень (Одеська область), 200 млн гривень (Черкаська область). Крім того, ще одне розпорядження передбачає виділення на ремонт 42 млн гривень. У квітні стало відомо, що в межах Київської області передбачено ще 829 млн гривень. Разом всього виділено 1,9 млрд гривень.

Також глава уряду перевиконав свою обіцянку щодо забезпечення дітей «пакетом малюка». «Уряд запровадив нову традицію – «пакет малюка». У пакетах, які вже прямують до малюків, є все необхідне на перший час. Це наш додатковий внесок в здоров'я маленьких українців. Ми вийшли на 59% забезпечення від заявок. До кінця року орієнтовно 100 тисяч маленьких українців отримають «пакет малюка», – запевнив Гройсман. І прем'єр не підвів: в регіони доставили більше 113 тисяч «пакунків малюка».

Місцева влада теж вміє радувати. Зокрема, мер Дніпра Борис Філатов в минулому році встановив 152, а не 150 «розумних табло» на зупинках електротранспорту, замінив 6,2 тисячі світильників, а не 3 тисячі, відновив ліхтарі на 188 вулицях міста, а не на 136.

Столичний мер не тільки перевиконав свою обіцянку, але і реалізував її достроково. «До кінця травня цього року кількість рекламних носіїв в місті зменшимо ще на 1 тис 300 одиниць», – запевнив Віталій Кличко. Вже станом на 11 травня в Києві демонтували 1 тисяча 678 незаконних рекламних носіїв. І це ще не кінець місяця.

Андрій Садовий пообіцяв в 2018 році відремонтувати 80 невеликих доріг в районах Львова. У міській раді відзвітували, що за рік було відремонтовано близько 125 невеликих вулиць і ділянок на загальну суму понад 280 млн гривень. Більше доріг в минулому році відремонтував і глава Донецької обласної адміністрації Олександр Куць: обіцяв 100 кілометрів, а зробив 121 кілометр. Також Куць відкрив на один інклюзивний центр в області більше – 28.

Мер Чернігова Владислав Атрошенко запевняв, що в 2017 році в місті встановлять мінімум 76 сміттєвих урн, а якщо «буде мало – додадуть ще». Така необхідність, судячи з усього, виникла, адже урн встановили 83.

Голова Тернопільської обласної адміністрації Степан Барна до кінця минулого року пообіцяв відкрити в області 11 нових футбольних полів зі штучним покриттям. У підсумку з моменту, як він дав обіцянку, полів побудували аж 15.

Нагадаємо, згідно з дослідженням «Слова і Діла», найбільше обіцянок українські політики дають в перший місяць каденції.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: