Суди, явка та ЦВК: що стане загрозою для дострокових виборів

Читать на русском
Олексій Якубінполітолог

Зрозуміло, що будуть спроби оскаржити рішення. Нюанс у тому, що вибори вже почалися. Поки на порядку денному процедурні питання. Члени ЦВК ставили питання з приводу закупівель, вони можуть не встигнути. Це несе значно більшу загрозу, ніж судове оскарження.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Олексій Якубін.

«Ключові політичні сили за дострокові вибори. Ба більше, навіть ті, хто виступав проти, погодилися, що братимуть участь у виборах. Тобто це означає, що вибори все-таки выдбудуться. Так, паралельно БПП і НФ говорять про оскарження, але сам виборчий процес ніхто з цих політсил не заперечує», – зазначив Якубін.

Найбільшою загрозою тому, щоб вибори відбулись організовано, зараз є процедурні моменти, пов'язані із закупівлями, роботою ЦВК, забезпеченням самого виборчого процесу, уточнив він.

За його словами, в літній період проводити вибори ризиковано. Частина людей або у відпустках, або зайняті іншими питаннями.

Рада не включила до порядку денного законопроекти Зеленського: хто пішов проти президентаВерховна рада не включила до порядку денного два законопроекти президента Володимира Зеленського. Один з них стосувався зміни виборчої системи.

«Тобто ключове питання в мобілізації явки. Це може бути як зі знаком плюс, так і мінус. В плюс, якщо люди зможуть приділити увагу політичним перипетіям, а мінус – хтось може не прийти на дільницю, оскільки це період відпусток», – пояснив політолог.

На його думку, одним зі стимулів може бути те, що після президентських виборів у суспільстві посилився запит на альтернативу, навіть з останньої соціології це видно. Так, рейтинги змінюватимуться, але вже видно, що є запит на оновлення.

«Парламентські питання також відображатимуть запит на альтернативу. Після президентських виборів, суспільство потребує не просто інших облич у політиці, а іншої політики», – резюмував Олексій Якубін.

Як відомо, Центральна виборча комісія України оголосила про початок кампанії з дострокових виборів до Верховної ради з 24 травня.

Раніше «Слово і Діло» розібралося, хто як голосував за перші ініціативи Зеленського.

Також «Слово і Діло» дізналося, що Мін'юсту має шанси домогтися через суд звільнення Богдана з посади глави АП.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: