САП порушила провадження, в якому фігурують Порошенко та Кононенко

Читать на русском
Екс-член Верховної Ради розповів головному антикорупційному прокурору про схему на ПАТ Центренерго з розкрадання коштів.
Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП)фото: «Слово і Діло»

Спеціалізована антикорупційна прокуратура порушила кримінальне провадження за фактами можливої злочинної діяльності службових осіб ПАТ «Центренерго» та Фонду державного майна України, яка нібито координувалися колишнім президентом України Петром Порошенком та народним депутатом Ігором Кононенком.

Вказані відомості було внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань на підставі заяв екс-нардепа Дмитра Крючкова, якого підозрюють у заволодінні коштами у сфері енергетики, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на заяву САП.

«У заяві зазначається, що службові особи та члени наглядової ради ПАТ «Центренерго», спільно з службовими особами ФДМУ та низкою службових осіб органів державної влади, використовуючи свої службові повноваження та статус, розподілили ключові посади в органах правління та наглядової ради ПАТ «Центренерго» з метою розкрадання коштів товариства, контрольний пакет акцій якого належить державі. Разом з тим, як стверджує заявник (Крючков – ред), спільні дії вказаної групи осіб координувалися народним депутатом України Ігором Кононенком та колишнім президентом України (Порошенком – ред.)», – йдеться у повідомленні.

У САП додали, що результатом нібито злочинних дій є реалізація схеми заволодіння майном ПАТ «Центренерго» шляхом затвердження результатів конкурсу з приватизації належного державі пакету акцій товариства. У повідомленні підкреслюється, що суму в 6 млрд грн, яку мали б бути отримати від продажу «Центренерго», вже нібито незаконно вивели та конвертували через підконтрольні фірми упродовж 2016-2018 років. Досудове розслідування розпочато за частиною 2 статті 364 КК України (зловживання службовим становищем).

Крім того, у прокуратурі повідомили, що порушили ще 3 провадження за заявами Крючкова, а сама: щодо злочинної діяльності службових осіб ПАТ «Центренерго» при закупівлі вугілля; за фактом заволодіння службовими особами ПрАТ «Нижньодністровська ГЕС» та ПАТ «Укргідроенерго» за попередньою змовою з іншими особами майном та коштами вказаних підприємств, а також щодо зловживання службовим становищем службовими особами ПАТ «Черкасиобленерго» та ПАТ «Азот».

Нагадаємо, суд взяв під варту Крючкова з альтернативою застави. Пізніше, він її вніс. Також на екс-нардепа наділи електронний браслет.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: