Розпуск Верховної Ради: чи може Зеленський це зробити

Читать на русском
Олег Саакянполітолог

Рішення новообраного президента про розпуск ВР має законні підстави. По-перше, у Верховній Раді дійсно немає коаліції, відповідно, президент скористався своїм правом на розпуск парламенту.

Таку думку у своєму блозі висловив політолог Олег Саакян, передає «Слово і Діло».

Експерт підкреслив, що 30 днів давно минули, впродовж яких коаліція могла сформуватись. Те, що спікер не оголошував про відсутність коаліції – відповідальність самого спікера.

«На сьогодні президент має набагато вищий рівень підтримки суспільства, ніж парламент. Відповідно, боротьбу за легітимність народні депутати програють. Тому президент скористався тим, що йому дозволено законом та народом», - вважає політолог.

Він уточнив, стосовно дати проведення парламентських виборів є різні версії. Точну дату спрогнозувати неможливо. Експерт припустив, що це буде друга половина липня.

На його погляд, вірогідність ухвалення законів «Про депутатську недоторканність», «Про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення» та інших, що запропонував Володимир Зеленський, дуже висока.

Інавгураційна промова Зеленського: контент-аналізУ своїй інавгураційній промові Володимир Зеленський найчастіше говорив слово я і ні разу не згадав про Росію.

У депутатів попереду парламентські вибори, і їм потрібно буде пояснювати власному виборцю, чому вони не проголосували за запропоновані Зеленським ініціативи у разі, якщо вони цього не зроблять.

Експерт вважає, що користуючись хвилею підтримки, новообраний президент може активізувати суспільство. «До того, як завершиться виборча кампанія, у Зеленського є можливість апелювати до гніву вулиці. І він цим активно користуватиметься», - резюмував Олег Саакян.

Додамо, юрист Олександр Москалюк розповів «Слову і Ділу», що Володимир Зеленський своїм рішенням про розпуск парламенту порушив юридичну процедуру.

Нагадаємо, фракція «Народного фронту» у Верховній раді вийшла з коаліції. Парубій оголосив, що коаліція відсутня. «Самопоміч» також відмовилася вести переговори про нову коаліцію. Сьогодні, 20 травня Володимир Зеленський під час інавгурації оголосив про розпуск Ради.

Особливості інавгурації п'яти президентів – на інфографіці.

«Слово і Діло» проаналізувало, які слова Зеленський говорив найчастіше і на чому акцентував увагу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: