Заява Зеленського про розпуск парламенту не має жодної юридичної сили – юрист

Читать на русском
Для розпуску парламенту має бути не тільки зафіксований факт відсутності коаліції, але й пройти 30 днів для обрання новой. До того ж новий президент не оприлюднив відповідний указ.
Слово і Діло

Під час промови у Верховній раді з нагоди інавгурації Президент України Володимир Зеленський оголосив про розпуск парламенту. З точки зору Конституції України, таким чином її новий гарант він порушив юридичну процедуру. Таку думку «Слову і Ділу» висловив експерт з конституційного права Олександр Москалюк.

На його переконання для розпуску парламенту має бути два юридичні факти. «По –перше, має бути встановлений факт відсутності коаліції, по-друге, нардепи протягом 30-денного терміну мають створити (або не створити) нову коаліцію. І тільки піля цього можна розпускати парламент», – наполягає Москалюк.

Зеленський розповів, кому готовий дати громадянствоПрезидент України Володимир Зеленський у ході церемонії інаугурації в понеділок, 20 травня, закликав українських емігрантів повернутися до України та пообіцяв їм відновити українське громадянство.

За його словами «Народний фронт», вийшовши з коаліції, дав підстави визнати, що дійсно, Коаліції не існує. «Але заявляти, що коаліції немає, бо її і раніше не існувало, це не юридична категорія. І це не тільки моя позиція, а ще й таких відомих конституціоналістів, як суддя Конституційного суду Шишкін, який, до речі з Порошенком в конфронтації. Такої ж думки голова правління центр політико-правових реформ Коліушко, який неодноразово критикував таку позицію Зеленскього».

Отже, відстуність коаліції в нас є, але ще не спливли 30 днів, протягом яких може бути сформована нова. До того ж, як зауважив експерт, не відбулись консультації з фракціями, що теж є порушенням.

«Заява Зеленського про розпуск парламенту не має будь-якої юридичної сили, бо має бути відповідний указ. Хай він оприлюднить указ, тоді будемо розмовляти. Але я би сказав що це дуже контраверсійне рішення, як для першого дня в якості президента України», – зауважив Москалюк.

Раніше ми писали, що під час своєї промови Зеленський заявив, що готовий втратити свою посаду, аби тільки настав мир.

Чого очікувати від літніх виборів до Верховної ради, читайте в колонці Олександра Радчука.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: