Розвал коаліції: чого чекати та чи вдасться знайти більшість

Читать на русском
Руслан Бортникполітолог
Андрій Дудаполітолог

Коаліції до виборів не буде. Проте, це швидше за все буде схоже на тимчасову ситуативну більшість.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики, політолог Руслан Бортник.

«Нової коаліції не буде до парламентських виборів. Однак, поки що ситуативно в Раді може сформуватися просто більшість під те чи інше питання. Але на коаліцію тут розраховувати не доводиться точно», - позначив політолог.

Хоча, додав він, номінально, заява «Народного Фронту» про вихід з коаліції створила проблему для Зеленського.

Експерт вказав, що в Конституції передбачено, що тільки глава парламенту оголошує про розпуск парламенту або про відсутність коаліції. І по КУ передбачено 30 днів на формування коаліції. Зокрема, до 16 червня.

«З юридичної точки зору розпуск вкрай ускладнений, якщо взагалі можливий. Але є звичайно ще дух закону. Є розуміння того, що коаліції не існує з 2016 року. І ймовірно, варто чекати того, що крапку в цих справах будуть ставити суди», - вважає Руслан Бортник.

Політолог Андрій Дуда також підкреслив, що якщо зараз коаліція і буде сформована, то це буде в більшій мірі передвиборний проект.

Інавгураційна промова Зеленського: контент-аналізУ своїй інавгураційній промові Володимир Зеленський найчастіше говорив слово я і ні разу не згадав про Росію.

«Щось на зразок коаліції проти реваншу. Мотивація може бути відображена в назві. Так чи інакше, однозначно, це не буде довгостроковий проект», - уточнив експерт.

Окрім того, щодо дострокових виборів, то він висловив сумнів, що Указ виконуватиме ЦВК, оскільки юридичного підґрунтя немає.

Юрист Олександр Москалюк розповів «Слову і Ділу», що Володимир Зеленський своїм рішенням про розпуск парламенту порушив юридичну процедуру.

Нагадаємо, фракція «Народного фронту» у Верховній раді вийшла з коаліції. Парубій оголосив, що коаліція відсутня. «Самопоміч» також відмовилася вести переговори про нову коаліцію. Сьогодні, 20 травня Володимир Зеленський під час інавгурації оголосив про розпуск Ради.

Особливості інавгурації п'яти президентів - на інфографіці.

«Слово і Діло» проаналізувало, які слова Зеленський говорив найчастіше і на чому акцентував увагу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: