Під загрозою розпуску: чи домовляться депутати про дату інавгурації

Читать на русском
Василь Моканполітолог

У депутатів немає вибору, потрібно визначитися з датою. У разі непризначення дати інавгурації рейтинги політичних сил, які належать зараз до парламентських партій, падатимуть на тлі інформаційної атаки з боку штабу Зеленського.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Василь Мокан.

«Згідно з термінами, від Ради вимагається, щоб рішення ухвалили цього пленарного тижня, зважаючи на паузу в роботі наступного тижня. Наразі в цьому питанні штаб Зеленського почав грати в шантаж щодо ВР. Хоча інавгурація все одно відбудеться у відведені законом терміни – протягом 30 днів від моменту оголошення офіційних результатів голосування. Тобто якогось свідомого затягування, порушення законодавства в призначенні дати інавгурації немає», – зазначив Мокан.

Зараз це питання політизоване через загрозу розпуску парламенту. Депутати намагаються перестрахуватися, відтягнувши якомога далі дату інавгурації, але правових підстав на сьогодні розпускати парламент немає, додав він.

Особливості проведення інавгурацій п’яти президентів УкраїниПід час інавгурації перед Януковичем зачинялися двері, в Ющенка не злетів у небо білий голуб, а Кучма сам відклав булаву.

За його словами, якщо такий указ усе ж з'явиться, це буде політичне рішення.

Значною мірою, дата інавгурації не має значення, оскільки якщо в Зеленського ухвалять політичне рішення розпускати парламент, то це можна зробити. навіть якщо він набуде повноважень після 28 травня, уточнив політолог.

«Юристи Коломойського знайдуть аргументацію в разі потреби», – підкреслив він.

Попри те, що досі тривають консультації, депутати визначаться з датою інавгурації цього тижня. Навіть якщо це буде не 19 чи 20 травня, а інша дата, це не зменшує ризиків розпуску парламенту, акцентував експерт.

«Хоча штаб Зеленського радше налаштований навіть не на розпуск, тому що там також є ризики. Швидкий розпуск парламенту не дуже вигідний Зеленському, зважаючи на слабку підготовку місцевих осередків», – пояснив він.

На його переконання, певний шантаж у команді Зеленського використовують, щоб стимулювати парламент домовлятися й створити ситуативну більшість під майбутні рішення нового президента.

«Загроза розпуску –це певний шантаж, який використовує штаб Зеленського, щоб зробити парламент більш договороздатним. Скоріш за все, вибори відбудуться за графіком – восени, хоча ризик політичного рішення все одно залишається», – резюмував Василь Мокан.

Раніше в ЗМІ з’явилась інформація про те, що 14 травня Конституційний суд може звільнити Станіслава Шевчука з посади голови через системні порушення.

Чи справді без голови КСУ не може відбутись інавгурація новобраного президента, «Слово і Діло» дізналося в експерта.

Особливості проведення інавгурацій п’яти президентів України – на інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: