Інавгурація Зеленського відбудеться навіть за відсутності голови КСУ – юрист

Читать на русском
Якщо голову Конституційного суду України відсторонять від виконання обов’язків до інавгурації обраного президента Володимира Зеленського, законом передбачено, хто його замінить під час церемонії.

В ЗМІ з’явилась інформація про те, що 14 травня Конституційний суд може звільнити Станіслава Шевчука з посади голови через системні порушення. Відразу ж почалося обговорення того, що без голови КСУ не може відбутись інавгурація новобраного президента. «Слово і Діло» запитало експерта з конституційного права Олександра Москалюка, чи дійсно це так.

Річ у тім, що історія зі звільненням Шевчука триває вже рік, і вона пов’язана за складними взаємовідносинами між суддями в самій установі. Але зараз цю ситуацію намагаються використати, зокрема, стверджуючи, що це робиться навмисно для зриву інавгурації Зеленського. Мовляв, згідно з Конституцією, під час складання присяги новообраного президента має бути присутній саме голова КСУ. Але за законом все трохи не так.

Особливості проведення інавгурацій п’яти президентів УкраїниПід час інавгурації перед Януковичем зачинялися двері, в Ющенка не злетів у небо білий голуб, а Кучма сам відклав булаву.

«Згідно з частиною 7 статті 33 закону України «Про Конституційний суд», у разі відсутності голови КСУ його обов’язки виконує заступник, а в разі відсутності двох заступників – старший за віком суддя КСУ», – пояснив Москалюк.

За його словами, якщо навіть відсторонять від обов’язків голови КСУ Шевчука, то його заступник Олександр Тупицький може взяти участь у церемонії складання присяги новообраним президентом. Отже, законом передбачена ситуація, коли голова КСУ не може брати участь в інавгурації, але вона все одно відбудеться.

Нагадаємо, на найближчому спецзасіданні судді КСУ розглядатимуть висновок Постійної комісії з питань регламенту та етики. Комісія дійшла висновку про наявність підстав для звільнення Станіслава Шевчука з посади судді Конституційного суду «в зв'язку зі вчиненням ним істотного дисциплінарного проступку, грубим та системних нехтуванням своїми обов'язками, що є несумісним зі статусом судді Конституційного суду України» й виявило його невідповідність обійманій посаді.

Раніше ми писали, що голова КСУ розповів про зустріч з адвокатом Коломойського.

Також ми повідомляли, що через питання інавгурації новообраного президента Володимира Зеленського засідання Погоджувальної ради парламенту почалося зі скандалу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: