Російські паспорти на Донбасі: які санкції загрожують РФ і кого торкнуться

Читать на русском
Михайло Дяденкополітолог

Зараз Євросоюз може зважитися на санкції. Це будуть, скоріш за все, не секторальні, а точкові санкції, пов'язані з конкретними чиновниками.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Михайло Дяденко.

«Перш за все, ймовірно, це торкнеться тих, хто причетний до підготовки документів, до процесу паспортизації. Ймовірно, це зачепить відомства, які займаються видачею паспортів, та їх керівників. Крім того, можуть бути запроваджені санкції проти самого відомства», – зазначив Дяденко.

На його думку, в такому разі ефект буде дуже відчутним. Чиновники цього відомства просто будуть обмежені у в'їзді до Шенгенської зони, до інших країн, які можуть також долучитися до санкцій.

Однак потрібно врахувати, що питання запровадження нових санкцій усе ж непросте, тим більше в підготовці документів брали участь багато топових представників російської влади, а бюрократія ЄС розгортається повільно. Напевно, лише після максимально докладного з'ясування, хто причетний до процесу, буде винесене на розгляд рішення про запровадження санкцій, уточнив політолог.

Червоні «прапорці» для Зеленського: що стоїть за указом Путіна про видачу паспортів жителям «Л/ДНР»Видача російських паспортів у ДНР і ЛНР – це інструмент примусу України до виконання Мінських угод.

При цьому Україна також може запровадити обмеження, зокрема на отримання біометричних паспортів для тих осіб, які отримали російське громадянство. Це має встановити СБУ, додав він.

«Або в разі вже цого наявності такі громадяни можуть позбавлятись українського біометричного паспорта. Відповідна інформація передаватиметься уповноваженим органам Шенгенської зони. І при спробі в'їхати до Шенгенської зони їхні паспорти будуть анульовані», – резюмував Михайло Дяденко.

Відзначимо, що після критики ЄС і України в Кремлі заявили, що Росія й надалі продовжить роздавати свої паспорти на окупованій частині Донбасу.

У Кабміні повідомили, що російські паспорти, видані громадянам України, в першу чергу в ОРДЛО, вважатимуться незаконними при перетині державного кордону.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: