Вселенський патріархат оприлюднив томос про автокефалію ПЦУ

Читать на русском
Вселенський патріархат в Стамбулі представив у понеділок, 15 січня, текст томосу про автокефалію Православної церкви України (ПЦУ).

Вселенський патріархат в Стамбулі представив у понеділок, 15 січня, текст томосу про автокефалію Православної церкви України (ПЦУ).

Текст документу опубліковано англійською, грецькою і українською мовами, передає «Слово і Діло» з посиланням на сайт патріархату.

Томос привезли до ВінниціКрім Порошенка на літургії також був присутній прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.

«Ми визнаємо і встановлюємо у межах території України автокефальну церкву нашою духовною дочкою і закликаємо всі світові Православні церкви визнавати її, як сестру, і згадувати під ім'ям «найсвятіша церква України», як таку, яка має своєю кафедрою історичне місто Київ і не може ставити єпископів або засновувати парафії за межами держави... І ми надаємо їй привілеї і всі суверенні права, що належать автокефальній церковній владі», - йдеться в документі

Вселенський патріархат зберігає у своїй юрисдикції всі підлеглі йому храми і монастирі на території України, всі значні питання Православна церква України повинна вирішувати через Константинополь. Крім того, ПЦУ не може самостійно виробляти миро для богослужінь.

Згідно з текстом томосу, автокефальна церква України «визнає головою святійший апостольський і Вселенський патріарший престол, як і інші патріархи і предстоятелі».

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що 9 січня томос про автокефалію Православної церкви України підписали усі члени Синоду Вселенського патріархату.

Як повідомлялося, автокефальний статус Православної церкви України був підтверджений спільної євхаристією Вселенського патріарха Варфоломія і предстоятеля ПЦУ Єпіфанія.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: