Суд таки заарештував лісника Януковича

Читать на русском
Апеляційний суд столиці не погодився з райсудом і задовольнив скаргу антикорупційного прокурора на заочний арешт екс-лісника.
Київський апеляційний суд

Суд заочно взяв під варту колишнього голову Державного агентства лісових ресурсів України Віктора Сівця, якого підозрюють в одержанні неправомірної вигоди і легалізації доходів, у зв'язку з відсутністю доказів його перебування в міжнародному розшуку.

Таке рішення 22 квітня ухвалила колегія суддів Київського апеляційного суду за результатами розгляду скарги Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, повідомляє «Слово і Діло».

Як відомо, влітку 2018 року НАБУ і САП спробували заочно заарештувати Сівця, проте суд відмовив. У зв'язку з цим правоохоронці оскаржили таке рішення через його ухвалення за відсутності прокурора. Суд скаргу задовольнив і відправив клопотання на повторний розгляд в Солом'янському суді.

При повторному розгляді суд знову відмовив НАБУ і САП. Надалі вони спробували ще раз оскаржити цю ухвалу, однак цього разу Київський апеляційний суд відмовив.

Пізніше, САП знову спробувала взяти заочно під варту Сівця, направивши клопотання до Солом'янського суду Києва. Але суддя Сенін відмовив. В обґрунтування свого рішення він вказав, що в матеріалах не містяться відповідні дані про перебування екс-лісника на момент розгляду цього клопотання в міжнародному розшуку. Також Сенін вказав, що САП встановила фактичне місце перебування Сівця, однак на його адресу в Москві, РФ повідомлення про підозри не направила.

Таким чином, прокуратура знову спробувала оскаржити відмови. Цього разу Київський апеляційний суд скаргу задовольнив і заочно взяв під варту Сівця.

Як відомо, 23 травня 2016 року Сівцю та його дружині Марині Журавльовій повідомили про підозру. За версією слідства, Журавльова разом зі спільниками в період із лютого 2011 року до лютого 2014 року отримала від іноземних компаній Grupagac Ithalat Ihracatsan. Vetic. LTD. STI. (Туреччина), Uniles s.r.o. (Словаччина), Balticwood Spolka Akcyjna (Польща) і Confana Industries SRL (Румунія) неправомірну вигоду у вигляді оплати за «маркетингові послуги» при купівлі в Україні лісопродукції на загальну суму 3,7 мільйона доларів та 10,8 мільйонів євро, які в подальшому «відмила» у співучасті з іншими особами.

У листопаді 2017 року Інтерпол зняв екс-голову Держлісагентства з міжнародного розшуку, тому що суд відмовився застосувати до нього запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Своєю чергою суд може дозволити взяти під варту підозрюваного, якщо прокурор доведе факт його перебування в міжнародного розшуку.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: