САП програла апеляцію на відмову в заочному арешті лісника Януковича

Читать на русском
Антикорупційні правоохоронні органи не довели факту перебування лісника часів президентства Віктора Януковича в міжнародному розшуку.
Київський апеляційний суд

Апеляційний суд відмовився заочно арештовувати колишнього голову Державного агентства лісових ресурсів України Віктора Сівця, підозрюваного в отриманні неправомірної вигоди й легалізації доходів.

Таке рішення ухвалила колегія суддів Київського апеляційного суду за результатами розгляду скарги Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, повідомляє «Слово і Діло».

У своїй апеляції прокурор САП Наталя Висоцька просила суд скасувати рішення Солом'янського суду Києва про відмову в заочному арешіт Сівця та постановити нове, яким узяти його під варту. За її словами, суддею при ухваленні такого рішення не були взяті до уваги доводи про оголошення екс-лісника в міжнародний розшук, який з метою ухилення від кримінальної відповідальності в лютому-березні 2014 років через тимчасово окупований Крим виїхав на територію Російської Федерації.

Також у клопотанні вказується, що Генеральна прокуратура надсилала до РФ запит про міжнародну правову допомогу з метою встановити місцеперебування Сівця. У 2017 році відповідь із Росії надійшла, вони надали адресу підозрюваного в Москві. Також бюро Інтерполу в РФ підтвердило проживання Сівця в Москві. Пізніше Сівця затримали й доправили до Тверського відділення поліції, де він показав російський паспорт, і його відпустили. Крім того, Генпрокуратура надіслала до РФ запит про допомогу з метою вручити екс-ліснику та його дружині повідомлення про підозру. Однак у відповіді російської сторони вказувалося, що за місцем реєстрації підозрювані не проживають і встановити їх місцеперебування не вдалося. Також ГПУ вимагала екстрації Сівця, але там відмовили, оскільки він російський громадянин.

Вислухавши доводи прокурора САП, колегія відмовила в задоволенні скарги. Судді встановили, що постановою детектива НАБУ Сівця оголосили в міжнародний розшук, проте матеріали судового провадження не містять відповідних даних.

Як відомо, 23 травня 2016 року Сівцю та його дружині Марині Журавльовій заочно повідомили про підозру. За версією слідства, Журавльова разом зі спільниками в період із лютого 2011 року до лютого 2014 року отримала від іноземних компаній Grupagac Ithalat Ihracatsan. Vetic. LTD. STI. (Туреччина), Uniles s.r.o. (Словаччина), Balticwood Spolka Akcyjna (Польща) і Confana Industries SRL (Румунія) неправомірну вигоду у вигляді оплати за «маркетингові послуги» при купівлі в Україні лісопродукції на загальну суму 3,7 мільйона доларів та 10,8 мільйона євро, які в подальшому «відмила» у співучасті з іншими особами.

Нагадаємо, суд заочно взяв під варту дружину Сівця. Також на засіданні встановили, що екс-голова Держлісагентства часів Януковича має російський паспорт. Раніше САП оскаржила відмову суду взяти під варту лісника Януковича. Однак суд знову відмовив у заочному арешті Сівця.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: