У Франції розпочалася нова хвиля протестів «жовтих жилетів»

Читать на русском
Маніфестації пройдуть також в Страсбурзі, Бордо, Тулузі і Орлеані. У всіх цих містах місця їхнього проведення суворо обмежені, оголошені заборонені зони, стягнуті великі сили поліції і жандармерії.

У містах Франції почалася нова хвиля маніфестацій учасників руху «жовті жилети».

Про це повідомляє ТАСС у суботу, 11 травня, пише «Слово і Діло».

Так, в Парижі колона активістів вирушила з площі Жюсьє у південно-східній частині міста до однієї з площ на південній околиці столиці. Учасники акції співають французький національний гімн «Марсельєза», несуть прапори Франції і ряду регіонів країни.

Учасникам 26-ї серії загальнонаціональних протестів, число яких в столиці поки що не перевищує 300-400 осіб, належить пройти шлях приблизно в дев'ять кілометрів. Це дещо менше, ніж у попередні дні акцій. Лейтмотивом мобілізації «жилетів» на цей раз стали не соціальні вимоги, а протест проти реформи освіти, яку проводить влада, вираженння підтримки викладачам, ліцеїстам та студентам в цілому.

«Жовті жилети» провели 20-ту акцію: як довго ще триватимуть протестиЖовті жилети провели 20-ту щотижневу акцію у Франції. Антиурядові протести проводяться з осені 2018 року.

Ця маніфестація - єдина дозволена в Парижі. Протестуючим категорично заборонено з'являтися на Єлисейських Полях і прилеглих вулицях. Закрито для них зони біля Національних зборів і собору Паризької Богоматері.

Хода в Парижі має завершитися о 19:00 (20:00 за Києвом), причому серйозно перешкодити її проведенню може дощ, що не припиняється з вечора п'ятниці. У Парижі і прилеглих департаментах вже побиті кілька історичних рекордів за кількістю опадів, що випали.

Друга велика загальнонаціональна маніфестація проходить в Ліоні. Для проведення акції відведена центральна площа Белькур - одна із найбільших в Європі. У той же час маніфестантам заборонено з'являтися в чотирьох зонах міста, в основному відносяться до його історичного центру.

Особливо напруженою обстановка може виявитися в Нанті, який також має стати одним із основних центрів загальнонаціонального протесту. У цьому місті майже всі маніфестації в останні роки завершуються сутичками екстремістів з поліцією. Влада і на цей раз не виключає, що в колони маніфестантів будуть залучені близько 500 погромників-ультра із «чорного блоку».

Маніфестації пройдуть також в Страсбурзі, Бордо, Тулузі і Орлеані. У всіх цих містах місця їхнього проведення суворо обмежені, оголошені заборонені зони, стягнуті великі сили поліції і жандармерії.

Раніше «жовті жилети» закликали прихильників зібратися на акцію.

Також нагадаємо, Макрон представить нові заходи у відповідь на протести «жовтих жилетів».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: