«Жовті жилети» провели 20-ту акцію: як довго ще триватимуть протести

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт

Непопулярні реформи викликають критику впродовж багато років. Проти реформ протестували, ще коли Макрона не обрали президентом, але були сподівання, що його політика відрізнятиметься від політики президента Олланда.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог-міжнародник Володимир Воля, оцінюючи продовження протестів «жовтих жилетів» у Франції.

«На Макрона покладали надії, були сподівання, що його політика буде інакшою. Однак згодом стало зрозуміло, що Макрон проводить політику жорсткої економії, затягування пасків, скорочення державних витрат, оптимізації бюджету, покриття витрат за рахунок акцизів на пальне, з чого й почався рух», – зазначив Воля.

На його думку, протести триватимуть щонайменше до виборів до Європарламенту.

Рейтинг довіри світових лідерів: скільки виборців від них відвернулосяРейтинг довіри до Петра Порошенка за чотири роки після виборів впав майже на 47%. У Трампа, Макрона, Мей, Меркель і Грібаускайте теж є проблеми, але не такого масштабу.

«Акції протесту багато політичних сил використовують для того, щоб отримати кращий результат. Макрон, у тому числі, намагатиметься з цієї ситуації вийти так, щоб заробити певні бонуси. Однак ми бачимо, що нова реформа держслужби вже викликає невдоволення», – підкреслив політолог.

Тому боротьба Макрона та «жовтих жилетів» надовго, проте навряд чи призведе до відставки президента, додав він.

«Хоча не виключено, що восени криза може загостритись, а це може вплинути на склад уряду Франції. Зараз уже три міністри пішли у відставку. Звичайно, справжніх причин ми не знаємо, проте це вже може бути сигналом про підготовку до виборів Європарламенту. Наразі зрозуміло, що кінця протестам у Франції не видно», – резюмував Володимир Воля.

Нагадаємо, антиурядові протести відбуваються з осені 2018 року. Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що протести «жовтих жилетів» у Парижі не розганятимуть із застосуванням армії.

До цього Макрон пригрозив рішучими заходами щодо «жовтих жилетів». Крім того, французький президент назвав учасників мирних акцій протесту «спільниками хуліганів».

Як змінювалися рейтинги світових лідерів, читайте за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: