Лукашенко оцінив збитки від «брудної» російської нафти

Читать на русском
Президент Білорусі Олександр Лукашенко оцінив збитки від надходження забрудненої російської нафти в нафтопровід «Дружба» в сотні мільйонів доларів.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко оцінив збитки від надходження забрудненої російської нафти в нафтопровід «Дружба» в сотні мільйонів доларів.

Про це він заявив в суботу, 11 травня, повідомляє БелТА, пише «Слово і Діло».

«Два нафтопереробних заводи (особливо Мозирський, більш ніж Новополоцький) були забруднені. І це величезний збиток, який був нанесений країні. Я не кажу вже про те, що Новополоцький завод працював наполовину, Мозирський простоював, на третину працював», - сказав білоруський президент.

Заборона РФ на експорт нафти: що це означає та як вплине на вартість пальногоРосія запровадила заборону або обмеження на експорт в Україну низки сировинних товарів, у тому числі нафти та нафтопродуктів. Навіщо та як це вплине на ціни, поговорили з експертами.

Він також зазначив, що питання конкретної суми і механізму компенсації втрат білоруській стороні від поставки неякісної російської нафти не обговорювалося з президентом Росії, але тим не менш Володимир Путін у публічних виступах визнавав наявність шкоди.

Лукашенко нагадав, що за його розпорядженням Білорусь планувала почати ремонт декількох ділянок нафтопроводу «Дружба», на ньому налічується близько 10-12 аварійних ділянок, однак початок ремонтних робіт відкладався, щоб не зупиняти російський транзит.

«І допрацювалися до того, що далі тягнути нікуди. Але я в черговий раз, коли бруд цей пішов, пішла отруйна нафта, заборонив зупиняти ділянки нафтопроводу, щоб ще більшого збитку Росії не завдати», - сказав Лукашенко.

«На наші нафтопереробні заводи, як мені доповідають, надходить уже чиста нафта. Частину отруйної нафти ми відкачали в свої сховища», - сказав політик.

Президент пояснив, що російська сторона повинна вивезти брудну нафту, інакше Білорусь «знайде якийсь інший варіант» її використання.

«Епопея для Білорусі, я так розумію, добігає кінця. Але для Європи вона ще триває», - додав Лукашенко.

Він також нагадав, що говорив з Путіним про проблеми з поставками нафти на зустрічі в Пекіні.

Раніше стало відомо, коли відновиться транзит російської нафти через Україну.

Також нагадаємо, Польща відмовилася приймати російську нафту.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: