Стало відомо, коли відновиться транзит російської нафти через Україну

Читать на русском
Транзит кондиційної російської нафти через Білорусь в Україну та потім до Угорщини та Словаччини може відновитися не раніше ніж 13-14 травня.

Транзит кондиційної російської нафти через Білорусь в Україну та потім до Угорщини та Словаччини може відновитися не раніше ніж 13-14 травня після витіснення «брудної» нафти з нафтопровідних систем цих країн.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомило Інтерфакс-Захід знайоме з ситуацією джерело в нафтовій галузі.

«Укртранснафта» повідомила про готовність відновити транзит нафти до ЄСУкртранснафта заявила про готовність відновити транзит нафти до Європейського Союзу, бо з РФ надійшла чиста нафта.

«Подача кондиційної нафти від ЛВДС Мозир в нафтопровід Дружба на територію України була відновлена раніше. Але відновлення транзиту через Білорусь в Україну очікується не раніше ніж 13-14 травня. Це буде залежати від швидкості витіснення "брудної" нафти з транспортних систем Угорщини та Словаччини», - сказало джерело.

«Наразі сторони докладають усіх зусиль для відновлення транзиту російської нафти через Україну», - додав співрозмовник.

Він також повідомив, що частина нафтопроводу Дружба за маршрутом Унеча-Мозир зараз працює в режимі «однієї нитки». Кондиційна нафта продовжує надходити до ЛВДС Мозир, далі на територію України прокачування також здійснюється за однієї нитки в обмеженому режимі.

За словами співрозмовника, на території Білорусі знаходиться близько 130 тис. т некондиційної нафти з підвищеним вмістом хлорорганики, які раніше були вилучені з трубопровідної системи. «Що робити з цією нафтою - зараз найбільше питання. Переговори з російською стороною на цю тему тривають», - сказало джерело.

Міністр енергетики РФ Олександр Новак 7 травня на засіданні уряду повідомив, що ситуація з поставками нафти по трубопроводу Дружба після забруднення нафти в ньому хлорорганическими сполуками буде нормалізована в другій половині травня.

Кондиційна російська нафта по нафтопроводу Дружба почала надходити на територію Білорусі вдень 2 травня.

За попередньою оцінкою, загальний обсяг нафти, що не відповідає параметрам якості, в трубопроводах Росії, Білорусі, України і Польщі склав приблизно 5 млн т.

Раніше повідомлялося, що світові трейдери не можуть позбутися «брудної» російської нафти.

Концерн Бєлнєфтєхім увечері 19 квітня заявив про різке погіршення якості нафти, що надходить по нафтопроводу з Росії. За даними концерну, вміст хлорорганічних сполук в ній перевищує «в десятки разів граничні значення за стандартом».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: