Стала відома реакція Константинополя на конфлікт у ПЦУ

Читать на русском
Константинополь з жахом спостерігає за конфліктом між митрополитом Епіфанієм та почесним патріархом Філаретом.

Константинополь з жахом спостерігає за конфліктом між митрополитом Епіфанієм та почесним патріархом Філаретом.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляє ВВС Україна з посиланням на джерела, близькі до Фанару.

Мінкульт прокоментував ініціативу Філарета щодо Київського патріархатуУ Мінкульті прокоментували нібито прагнення Філарета відновити УПЦ КП. Розмови про Київський патріархат можливі тільки в минулому часі, повідомили у відомстві.

За даними джерел ВВС, між двома ієрархами існують великі непорозуміння і навіть серйозний конфлікт.

Зокрема, Філарет начебто бажає відновити структуру ліквідованої УПЦ КП та свій вплив на церкву, тоді як оточення митрополита Епіфанія схильне підтримувати «грецький устрій» ПЦУ, запропонований Фанаром.

На 14 травня Філарет запросив архієреїв ПЦУ на традиційне для УПЦ КП молитовне святкування на честь священномученика Макарія до Києва у Володимирський собор.

Запрошення були на бланках УПЦ Київського патріархату і підписані патріархом Київським і Всієї Руси-України Філаретом.

Співрозмовники ВВС в оточенні Епіфанія розповіли, що там це сприйняли як спробу своєрідного показового виступу й оглядин підтримки Філарета з боку архієреїв церкви.

«І це нібито один з етапів на шляху до революційних подій у церкві - зібрання помісного собору, на якому Філарет нібито прагне формально відновити Київський патріархат, повернути статут і синод УПЦ КП, а сам він має керувати церквою у якості патріарха», - пише видання.

Митрополиту Епіфанію у цьому сценарії нібито відводиться тільки роль представлення церкви за кордоном.

Близький до Константинополя співрозмовник описав поточну ситуацію в ПЦУ одним словом - «Жах!».

За даними поінформованих джерел, загроза для томосу може виникнути тільки у разі, якщо скликаний Філаретом помісний собор ухвалить неприйнятні для Фанару рішення, а митрополита Епіфанія відсторонять від керівництва ПЦУ.

Співрозмовники з оточення Епіфанія вважають, що за спробу втілити «сценарій Філарета» і відійти від положення томосу і статуту на Фанарі можуть застосувати санкції.

Архієреї, які можуть піти за Філаретом, нібито ризикують стати для Константинополя «розкольниками» й опиняться у неканонічному статусі.

«Просто частина церкви знову може опинитись у розколі....така перспектива відлякує більшість архієреїв», - додають співрозмовники.

Православна церква України була створена на об'єднавчому соборі у Софії Київській 15 грудня 2018 року, її предстоятелем був обраний митрополит Епіфаній.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: