Супрун пояснила, як зменшити споживання солі

Читать на русском
У стравах з ресторану також може бути високий вміст солі, про який ми навряд чи дізнаємося. Тому краще готуйте вдома або віддавайте перевагу закладам, які подають страви після мінімальної обробки.

Надлишок солі – одна з ключових небезпек для здоров'я людини.

Про це повідомила в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун на своїй сторінці в Facebook, пише «Слово і Діло».

За її словами, щодня з їжею люди вживають багато солі, не помічаючи цього.

«Денна норма солі для людини, котра не має серйозних проблем зі здоров'ям, становить 6 грамів. Це близько однієї чайної ложки, але зазвичай ми перевищуємо її майже вдвічі. Для дітей норма ще менша: від 1 до 3 років – 2 г на день, від 4 до 6 – 3 г, а від 7 до 10 років – 5 г», – йдеться в повідомленні.

В. о. міністра опублікувала на своїй сторінці Стратегію скорочення солі, яку розробив Інститут медицини США.

Чиновниця закликала вживати домашню їжу і бути обережніше з фаст-фудом. Супрун пояснила, що сендвічі з ресторанів фастфуду або інші закуски можуть містити майже денну норму солі.

«Особливо багато її в піці, хот-догах, спагетті з соусом, копченому м'ясі та стравах із кетчупом. Якщо їсте щось з цього, стежте за своїм раціоном протягом дня і намагайтеся уникати солоної їжі», - повідомила Супрун.

Високий вміст солі може бути в продуктах, які не здаються солоними на смак. Наприклад, це мафіни, енергетики, спортивні напої або зернові сніданки. Слід уважно читати вміст цих продуктів на етикетках. Якщо сіль або натрій зазначені на початку - їх тут забагато. Супрун радить відмовитися від таких продуктів.

Супрун порекомендувала їсти більше овочів і фруктів і віддавати перевагу свіжим продуктам. В.о. міністра радить заповнити половину своєї тарілки фруктами і овочами. Організму потрібно значно більше калію, ніж натрію. Фрукти і овочі добре задовольняють цю потребу. Напівфабрикати або вже готові страви містять набагато більше солі, ніж їхні інгредієнти. На думку чиновниці, слід перевіряти етикетки і обирати продукти, що містять не більше 300 мг солі на порцію.

«Ви також можете бути здивовані, що є продукти, які містять багато натрію, але не мають солі в складі. Це тому, що вони містять інші форми натрію, наприклад, глутамат натрію, цират натрію, або питну соду (гідрокарбонат натрію). Купуючи свіжі продукти на ринках у фермерів або місцевих маркетах, не забувайте про сезонність. Порівнюйте продукти і товари різних виробників. Один і той же товар у різних брендів може містити різну кількість солі. Особливо це стосується копченого м'яса, снеків, сирів і випічки», - зазначила Супрун.

Також Супрун радить почати із зменшення порцій - «так ви автоматично зменшите і кількість калорій, і кількість солі. Можна керуватися досить простим правилом: чим більше в страві калорій, тим більше в ній солі».

За інформацією в.о. міністра, дослідження доводять, що людина здатна змінювати свої харчові звички, отже, і привчити себе насолоджуватися несолоною їжею.

«Спробуйте міксувати страви зі своєю звичнною кількістю солі і зменшеною. Згодом ви перестанете помічати різницю. Смакові рецептори майже не здатні розрізнити зменшення солі на чверть. Позбутися від солі і, одночасно, надати стравам нових смаків допоможуть спеції, сухі і свіжі трави, часник, імбир, цитрусові, вино і оцет. Також краще споживати йодовану сіль, оскільки у багатьох українців спостерігається помірний дефіцит йоду», - пояснила в.о. міністра охорони здоров'я.

Супрун порекомендувала не солити страви двічі: «якщо під час приготування страви додаєте до неї солоні інгредієнти, можна не солити власне саму страву додатково. Це перш за все стосується домашніх соусів і консервування».

Традиційні продукти з високим вмістом солі слід замінити більш корисними альтернативами. Замість бульйонних кубиків - домашній бульйон, білий хліб чиновниця рекомендує замінювати на цільнозерновий, а готові солоні приправи і соуси - приготованими власноруч.

Раніше Супрун розповіла, чим можна замінити цибцлю.

Також чиновниця прокоментувала вплив соцмереж на психіку людей.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: