Що зробили мери міст для розвитку інклюзії в Україні

Читать на русском

Пандуси для тих, хто пересувається на візках, пішохідні переходи, обладнані звуковим сигналом для людей із вадами зору, дитячі майданчики, пристосовані для дітей з інвалідністю – всі ці блага цивілізації має забезпечити місцева влада. «Слово і Діло» вивчало, як мери великих міст виконували обіцянки щодо впровадження інклюзії в Україні.

Загалом на цю тему мери дали 10 обіцянок, з яких 3 вже провалені, а решта намірів здебільшого перебувають у процесі реалізації.

Мер Дніпра Борис Філатов не впорався з обіцянкою купити в 2018 році два мікроавтобуси для служби «Соціальне таксі». Такий намір був записаний одним із пунктів у його плані дій до кінця року.

Як повідомили «Слову і Ділу» в Дніпровській міській раді, закупівля мікроавтобусів, обладнаних для перевезення осіб інвалідністю, не здійснюваласяь.

Трохи раніше таку ж обіцянку провалив і міський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич, який запевнив, що для соціальних служб місто придбає два автомобілі, обладнаних спеціальними підйомниками для людей з обмеженими фізичними можливостями. Але, як з’ясувалося, протягом 2016 року придбали лише один автобус загального призначення Volkswagen Crafter (ALTAIR) для перевезення дітей-інвалідів Міського центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів.

«Особливі діти» в садках і школах. Леся Литвинова про інклюзивну освіту та стереотипи«Нездібні діти» – неадекватний термін, придуманий у СРСР, щоб не розбурхувати суспільство наявністю людей, які відрізняються від інших, вважає Леся Литвинова.

Мер Житомира Сергій Сухомлин не виконав обіцянку, що навесні 2018 року в центрі міста встановлять пристосовані для людей з інвалідністю вбиральні.

«Три туалети будемо встановлювати в центрі міста навесні. Всі вони будуть пристосовані для людей з інвалідністю», – повідомив Сухомлин.

Але до весни поставити вбиральні не встигли, адже влітку в прес-службі Житомирської міськради повідомили, що їх мають встановити на вулиці Великій Бердичівській та у сквері на розі вулиць Лятошинського та Небесної Сотні.

Виконав обіцянку міський голова Одеси Геннадій Труханов, який узявся в 2015 році встановити пандуси на одеських пляжах. На той момент у місті вже було 5 пляжів, на яких створені спеціальні місця для відпочинку маломобільних груп населення: пляж «Для людей з обмеженими фізичними можливостями» між траверсами №№ 6-а і 7 у районі 11-ї станції Великого Фонтану; пляж «Гідропарк «Лузанівка»; дайвінг-клуб для спуску у воду аквалангістів із порушенням опорно-рухового апарату; пляж «Дельфін»; пляж Bono Beach у районі Аркадії.

Крім цього, орендарем пісочної зони біля кафе «Ланжерон» у районі пляжу «Ланжерон» проводилися роботи з облаштування території.

Невдовзі в Київському районі Одеси урочисто відкрили спеціально обладнаний пляж для людей з обмеженими фізичними можливостями. Частина пляжної зони 11-ї станції Великого Фонтану була підготовлена для відпочинку інвалідів-візочників: спуск на пляж обладнаний пандусом, підведена вода, встановлені навіси, шезлонги, парасольки й туалет. Поруч із пляжною зоною розташований медпункт, рятувальний пост і парковка, здійснений ремонт асфальтного покриття.

В червня 2015 року між траверсами №4 та №5 у районі «Ланжерона» облаштували пандус, дерев'яні доріжки до моря, розворотний майданчик, спуск у море, роздягальню та душову для інвалідів-візочників і тапчани.

Мер Чернівців Олексій Каспрук рік тому заявив, що непристосовані для людей з інвалідністю літні майданчики будуть демонтовані. За його дорученням інспекція з благоустрою здійснила обстеження літніх торгових майданчиків, що розташовані вздовж вулиці Кобилянської. Були обстежені 17 літніх майданчиків, серед яких 2 не мали пандусів, а в 4 пандуси не відповідали вимогам. Для облаштування пандусів надали 10 днів, а вже 11 травня 2018 року було проведене повторне обстеження літніх майданчиків.

Усі підприємці, крім 4, виконали рекомендації. Питання про скасування паспортів прив'язки, виданих 4 підприємцям, мало розглядатися на засіданні комітету доступності маломобільних верст населення. Після ухвалення рішення про скасування паспортів прив'язки літні майданчики мали включити до переліку об'єктів, що підлягають демонтажу.

Детальніше – на інфографіці.

Раніше ми писали, що українські школи отримають абетки жестової мови.

Також ми вивчали, як мери міст облаштовують пляжі та набережні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: