Паспортизація ОРДЛО: чи піде Зеленський на діалог із Путіним та в чому ризик

Читать на русском
Андрій Горбенкополітолог

Україна не залежить від однієї людини, ким би ця людина не була – президентом, головою парламенту, депутатом. Україна показала, що вона сильна безвідносно до конкретних фігур у владі.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Андрій Горбенко.

«У 2014 році навіть без виконавчої влади силами добровольців і хоч якоїсь армії окупація не зайшла далі ОРДЛО. Тому потрібно розуміти, що Україна набагато сильніша за окремі фігури. І Путін, і його команда це розуміють – вони працюють не із Зеленським чи Порошенком, а з Україною», – зазначив Горбенко.

Тому, на його думку, паспортизація – це не виклик Зеленському, а привід спрацювати на тимчасовій нестабільності. Те, що для нас вибори президента – нормальне оновлення стратегії розвитку країни без реального конфлікту, для РФ незрозуміло.

«Змінивши президента, ми просто скоригували напрямок, але сам Зеленський не зможе робити великих помилок просто тому, що він не сам. Є величезна кількість людей, які коригуватимуть його дії», – підкреслив він.

Червоні «прапорці» для Зеленського: що стоїть за указом Путіна про видачу паспортів жителям «Л/ДНР»Видача російських паспортів у ДНР і ЛНР – це інструмент примусу України до виконання Мінських угод.

Зеленський публічно може робити неправильні, дурні заяви через недосвідченість, як, наприклад, висловлювання про те, що Україна видаватиме паспорти росіянам, додав експерт.

«Це дурість не в плані того, що це смішно, а в плані того, що на цьому грає Путін, починає зводити все до єдиного громадянства для всіх, до єдиного народу», – уточнив він.

За його словами, новообраному президенту важливо зрозуміти, що це все зараз гра в довгу.

«Напевно, Зеленський робитиме помилки безпосередньо в переговорах, але навряд чи йому радитимуть прямі переговори зараз. До того ж він схильний прислухатися до радників. Він як лідер набагато демократичніший і, ймовірно, говоритиме з радниками, які пояснять, що прямі переговори з Путіним не потрібні, йому просто не виграти їх», – пояснив політолог.

Відповідно, переговори поки будуть у тих же форматах, що й раніше. Особистих переговорів хотітимуть росіяни, але Зеленський на них не піде. Бажання РФ вийти на прямі переговори було помітне за ситуацією в Туреччині, але Зеленський відмовляється від діалогу, акцентував він.

«По суті, ми не бачимо чогось відмінного від Порошенка. Просто менш досвідчений, красномовний, поки не дуже розуміє ситуацію. Ну й, звичайно, Зеленському не варто розганяти парламент. Він поки сам не став президентом. Йому потрібно показати рішеннями, що система працює, а вже потім робити перезавантаження парламенту», – резюмував Андрій Горбенко.

Що стоїть за указом Путіна про видачу російських паспортів – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: