Дебати Порошенка та Зеленського: як це було

Читать на русском

Дебати між Петром Порошенком і Володимиром Зеленським на НСК Олімпійський. Слово і Діло веде текстову трансляцію події.
Слово і Діло

Епопея з дебатами між Петром Порошенком і Володимиром Зеленським почалася відразу після першого туру президентських виборів. І сьогодні, 19 квітня, після стількох пафосних відеозвернень, здач аналізів, телефонних розмов і переговорів між штабами, кандидати на пост глави держави, нарешті, «зіткнуться» на стадіоні.

Нагадаємо, що перший запропонував провести дебати чинний глава держави Петро Порошенко. Володимир Зеленський у відеозверненні (яких потім було ще багато) прийняв «виклик», але з умовою, що дебати пройдуть на НСК «Олімпійський» в Києві. Відзначимо, що після дебатів на стадіоні Порошенко ще поїде в студію «Суспільного», адже там все повинно відбутися відповідно до закону. Але це буде вже без лідера гонки, Зеленський не приїде.

«Слово і Діло» веде текстову онлайн-трансляцію дебатів між Порошенком та Зеленським.

20:00 Дебати закінчені! Зеленський поцілував дружину, а команда Порошенко почала співати гімн.

19:59 Порошенко каже, що команда Зеленського не бачить, що зроблено за п'ять років. Потрібно об'єднатися, щоб повернути Крим, Донбас і захистити Україну від популізму.

19:58 Остання репліка Зеленського: рівність усіх перед законом, зняття недоторканності, закон про імпічмент, реформа медицини і так далі.

19:51 Слово Порошенка. Президент каже, що ця дискусія дуже важлива і запропонував продовжити дебати на Суспільнму телеканалі. За словами Порошенка, крім голослівних звинувачень від Зеленського не була почута його позиція щодо важливих питань. «Ви не Голобородько, ви сюди приїхали не на велосипеді. Ви головний провідник олігархів. Ви закрили свою декларацію за 2018 рік. Що ви ховаєте від народу? За Голобородько не стояти Коломойський». Президент запевнив, що прийме будь-який вибір українців і закликав об'єднатися.

19:48 Завершальна промова Зеленського. Кандидат перераховує досягнення Порошенка і дякує українцям. «Але мені здається, що всі ці досягнення ви записали тільки собі», - зазначив він. Сказав, що вірить в те, що з нормальними людьми стару систему можна зламати.

19:47 Порошенко запитує, чи готовий Зеленський зробити все, щоб екс-регіонали були відсічені від державних ресурсів. Лідер гонки готовий.

19:45 Зеленський запитує Порошенка, чи не соромно йому. Президенту не соромно.

19:43 Зеленський говорить, що слова про готовність стати на коліна перед Путіним були вирвані з контексту. Цікаво, але Зеленський назвав бойовиків на Донбасі «повстанцями».

19:41 Глава держави поцікавився, коли Зеленський вибачиться перед Україною за порівняння з повією.

19:37 Порошенко каже, що Зеленський уникає відповідей на питання про Коломойського. Знову назвав Зеленського яскравою обгорткою, яка покриває тих, хто в 2014 році втік з України, а зараз хоче реваншу.

19:36 Питання Зеленського: чи будете ви, якщо вам доведеться опинитися в суді, говорити, що це помста і політичне переслідування.

19:32 Зеленський говорить, що не у прокурора, щоб чітко відповідати на питання: «А вам, може, доведеться з ним зустрітися». Каже, що Україна йде в Європу, він буде цей вибір захищати. Зазначив, що через п'ять років буде інший президент, тому що він йде тільки на один термін. А всі, хто винен в корупції, будуть покарані, навіть якщо це Коломойський. «Але це станеться не за два тижні, це не обіцянка, це серйозна справа, це справа українського суду», - відзначив Зеленський.

19:31 Порошенко запитує, де Зеленський бачить Україну через п'ять років.

19:27 «Абсолютно всі, що говорить Володимир - брехня», - заявив президент. На рахунок відрубаних рук: «Я не кат і не суддя». Порошенко запитує, як Зеленський тисне руку Ігорю Коломойському.

19:25 Зеленський запитує: чому у всіх людей Порошенка дві руки (президент обіцяв відрубати руки за корупцію), чому в Москві продають цукерки Рошен, навіщо він зірвав з дівчини шапку, як обвалилася гривня.

19:24 Зеленський сказав, що ні від яких повісток він не ховається і звинуватив Порошенка у брехні. «Я не ваш опонент, я ваш вирок», - заявив він.

19:22 Питання Порошенка: сіли б в літак, пілот якого вчитися його водити. Іншими словами, як він без досвіду готовий керувати країною.

19:17 Порошенко каже, що бачить позицію тотальної некомпетентності, адже на ці питання він вже відповідав неодноразово. Відповідає президент, видимо, по Донбасу. Суть в тому, що якби Зеленський був на фронті, не ставив би цих питань. Винен Путін, російська армія і ті, хто зруйнував українську армію. І запитав, де був Зеленський, поки він і українці робили реформи.

19:16 Зеленський запитує, як вийшло, що Україна найбідніша держава при найбагатшому президенті, чому ніхто не сидить за вбивства на Майдані, Іловайськ і Дебальцеве, чому не можуть знайти вбивць Шеремета і так далі.

19:15 Час для виступу закінчилося. Кандидати витратили його на те, щоб покритикувати один одного. Тепер питання.

19:11 Президент почав дуже бадьоро з того, що Зеленський три тижні ухилявся від дебатів. Крім того, Порошенко знову згадав про повістки, які надсилали Зеленському. «Я вірю, що Володимир не хоче здавати Україну. Я вірю, що Володимир не хоче віддати її Російській імперії».

19:09 Все час Зеленського на виступ закінчився. Час Порошенка.

19:08 Йде жорстка критика Порошенка. Зеленський згадує йому всі невиконані обіцянки. «Я проста людина, яка прийшла зламати цю систему. Я результат всіх ваших помилок».

19:04 Зеленський заявив, що в 2014 році голосував за Порошенка: «Але ми помилилися». За його словами, люди голосували за одного Порошенка, але отримали іншого. «Є два Порошенко, один прекрасний оратор, який з'являється, коли є камери. Але коли вони вимикаються, з'являється такий собі Петро-2».

19:03 Зеленський почав вступне слово. Кандидат знову пожартував, сказав, що відчуває себе Вакарчуком.

19:01 Порошенко йде на сцену Зеленського. Поки вирішують технічні моменти зі сценою, Зеленський жартує: «Давайте поаплодируем тим, кого привезли на автобусі». Кандидати будуть на одній сцені.

18:57 Першим виступить Володимир Зеленський. Але спочатку звучить гімн України.

18:53 На сцені з'явилися модератори дебатів Олена Фроляк та Андрій Куликов. Проведуть жеребкування, щоб визначити, хто з кандидатів отримає право першого виступу.

18:50 Прибув і Петро Порошенко. Президент відразу вийшов на свою сцену, поки на сцені Зеленського ще співають.

18:46 Володимир Зеленський прибув на стадіон. Нагадаємо, дебати почнуться о 19:00. Спочатку буде виступ кожного кандидата по 5 хвилин, потім 36 хвилин питання і заключні виступи також по 5 хвилин.

18:45 «Слово і Діло» продовжує вести пряму трансляцію з НСК «Олімпійський».

18:16 Дебати ще не почалися, а крики «Ганьба!» вже звучали: на сцені Зеленського хтось із виконавців говорив російською, фан-зона Порошенка не оцінила.

17:51 Поки на стадіоні співають, танцюють, водять хороводи і чекають кандидатів, в Міністерстві внутрішніх справ кажуть, що на в'їзді в Києві спостерігається складна транспортна ситуація, адже людей привозять з усієї країни: «Поліцейські працюють над її вирішенням. Просимо водіїв ставитися з розумінням».

17:13 Сцен на стадіоні дві, на кожній свій ведучий. І виступи з кожної сцени проходять по черзі. У перерві ведучі перегукувались гаслами «Слава Україні!» і «Героям слава!», А також запитували у глядачів з яких вони міст. Загалом, атмосфера як перед матчем збірної України з футболу.

Дебати між Петром Порошенком і Володимиром Зеленським на НСК Олімпійський. Слово і Діло веде текстову трансляцію події.
Зліва сцена Порошенка, праворуч - Зеленськогоfacebook.com/kristina.berdinskikhЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Поступово заповнюється стадіон і фан-зони біля сцен. Причому біля сцени Петра Порошенка людей поки більше. Фан-зони розділяє кордон правоохоронців і перейти з однієї в іншу не можна. Нагадаємо, що дебати почнуться о 19:00.

16:53 А концерт вже почався завчасно. Начебто співає гурт «Плач Єремії».

16:35 Всередині самого стадіону людей майже немає, поліції набагато більше. Нагадаємо, що початок концерту анонсували на 17:00.

16:17 Наша журналістка Ірина Левицька веде пряму трансляцію з НСК «Олімпійський».

16:09 Людей почали пропускати на стадіон.

15:40 Що стосується безпеки на «Олімпійському». У Національній поліції повідомили, що буде задіяно 10 тисяч поліцейських, поруч чергуватимуть 20 машин швидкої допомоги. «Взагалі пропуск на стадіон почнеться з 16 години, коли розпочнеться концертна програма. Допуск в фан-зону буде перекритий за 10 хвилин до початку дебатів. Тому ті, хто бажає потрапити туди, повинен це зробити заздалегідь», –повідомив Андрій Крищенко. Також будуть чергувати 477 співробітників Державної служби з надзвичайних ситуацій.

15:38 Три станції метро не працюють, перекриті кілька вулиць, і ось в результаті як виглядає центр Києва.

15:30 Після виступу Порошенка на Майдані колона його прихильників почала рухатися в бік стадіону.

15:12 Тим часом на стадіоні вже все готово, дві сцени встановлені. Поруч зі стадіоном поліція, рамки металошукачів.

15:00 Порошенко заявив, що Зеленський ухилявся від дебатів, як «колись ухилявся від армії». До речі, в штабі Зеленського говорили, що ніяких повісток їх кандидат не отримував.

14:56 Президент Петро Порошенко виступає на Майдані. Обіцяє, що якщо його оберуть ще на п'ять років, то російського президента Володимира Путіна чекає провал в Україні. «Важливо, щоб нас правильно розуміли. Ми поважаємо вибір інших. І ми жодним чином не вважаємо нашого опонента агентом Кремля. Категорично ні. Але ми твердо переконані, що Путін мріє про слабкого, непідготовленого президента-новачка, що дозволить Кремлю взяти Україну під контроль», – заявил Порошенко.

14:54 Досі невідомо, хто буде модерувати дебати між Порошенком та Зеленським. Журналіст Роман Кравець повідомляє, що це можуть бути Олена Фроляк та Андрій Куликов.

14:37 Тим часом прихильники Петра Порошенка вже зібралися на Майдані. Там поставили сцену і проходить концерт.

14:10 В центрі дуже багато поліції, закриті кілька станцій метро: «Олімпійська», «Палац спорту» і «Площа Льва Толстого». Крім того, нагадаємо, перекриті деякі вулиці.

13:12 На офіційних сторінках Петра Порошенка в соціальних мережах закликали його прихильників збиратися о 18:00 в фан-зоні на Троїцькій площі перед стадіоном, щоб «чітко заявити про незмінність нашого євроатлантичного курсу».

Нагадаємо, що в штабі Володимира Зеленського анонсували вхід на стадіон з 16:00, а о 17:00 – початок концертної програми.

13:10 Спікер Національної поліції Ярослав Тракало повідомив, що правоохоронці готові забезпечити правопорядок під час дебатів. Вибухотехніки разом з кінологами перевірили територію, а безпеку забезпечуватимуть понад 10 тисяч правоохоронців. «Поліція закликає всі сторони дотримуватися раніше досягнутих взаємних домовленостей щодо формату дебатів, затвердженого представниками обох штабів. Будь-які зміни напередодні початку заходу можуть наразити на небезпеку людей і привести до зниження рівня безпеки на стадіоні», – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, в неділю, 21 квітня, в Україні відбудеться другий тур президентських виборів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: