Які обіцянки політики дають щодо зарплат і робочих місць

Читать на русском
Слово і Діло зібрало обіцянки політиків щодо підвищення зарплат і створення нових робочих місць.
Слово і Діло

Зарплати і робочі місця – теми актуальні навіть для вихідних. Сьогодні, в День праці, українці традиційно відпочивають, а «Слово і Діло» згадувало, які зобов'язання на ці теми брали на себе політики.

Підвищення та індексація зарплат

Домогтись індексації зарплат і пенсій відповідно до рівня інфляції в передвиборчій програмі обіцяли народні депутати, які йшли за списком «Опозиційного блоку». Але депутати з ним не впоралися. У Верховній раді відхилили законопроект «Опоблока» «Про Державний бюджет України на 2016 рік» щодо підвищення соціальних стандартів і оптимізації доходної та видаткової частин бюджету». А за зміни до законопроектів, які передбачали підвищення мінімалки до 3,2 тис. грн члени фракції не голосували.

Сергій Березенко також не виконав обіцянку домагатися індексації зарплат і пенсій на законодавчому рівні. За три роки, з тих пір як він дав обіцянку, нардеп не ініціював жодних відповідних законопроектів. Хоча він і підтримував рішення про збільшення прожиткового мінімуму та зміни до пенсійного законодавства, спрямовані на часткове підвищення виплат.

Іван Рибак у своїй передвиборчій програмі запевняв, що доб'ється підвищення оплати праці вчителів і вихователів. Він впорався з цією обіцянкою, проголосувавши за освітню реформу. Згідно із законопроектом зарплати вчителів прив'язали до мінімальної зарплати. Так, оклад педагога низькою кваліфікаційної категорії повинен скласти не менше 3 мінімальних зарплат – 9,6 тис. грн. Кожна наступна кваліфікаційна категорія дає педагогу не менш 10% зазначеної суми до окладу.

Олександр Кірш пообіцяв домогтися підвищення оплати праці вчителів Харкова шляхом збільшення відсотка податків, які залишаються в бюджеті міста. Крім освітньої реформи, депутат голосував за законопроекти, які дозволили розпочати процес фінансової децентралізації в Україні. Зокрема, розширена дохідна база місцевих бюджетів, збільшено кількість платежів, які залишаться в повному розпорядженні місцевих бюджетів. Так що Кірш своє зобов'язання виконав.

Також в жовтні 2017 року Кірш пообіцяв, що зарплату лікарям піднімуть до 18 тис. грн. Поки до цієї суми зарплати не дотягують: на початку серпня минулого року прем'єр-міністр Володимир Гройсман повідомили, що доходи сімейних лікарів, в кращому випадку, перевищують 16 тис. грн, але до 18 тис. не доходять.

Радикальна партія обіцяла боротися за збільшення мінімальної зарплати до 5 тис. грн. Олег Ляшко в лютому 2017-го заявив, що фракція подасть відповідний законопроект. Документ в парламент дійсно внесли – «Про внесення змін до статті 8 закону України «Про державний бюджет України на 2017 рік» (щодо збільшення розміру мінімальної заробітної плати до п'яти тисяч гривень на місяць з метою підвищення реальних доходів громадян)» – але його зняли з розгляду. Часу, щоб виконати цю обіцянку, у Ляшка залишилося небагато.

Майже рік тому нардеп Сергій Каплін пообіцяв, що доб'ється підвищення зарплат для ряду категорій населення. Йшлося, в першу чергу, про залізничників, металургів, працівників машинобудування, учителів, лікарів і представників культури. Поки ніякого руху в цьому питанні немає.

Костянтин Жеваго не надто справляється зі своєю програмною обіцянкою збільшити доходи працюючих громадян. Він пропустив голосування за законопроект «Про внесення змін до закону України «Про державний бюджет України на 2015 рік» (щодо підвищення прожиткового мінімуму і мінімальної заробітної плати)» і зміни до бюджету 2016, які передбачали підвищення мінімалки.

Все ще в процесі виконання обіцянка Олександра Шевченка сприяти підвищенню зарплати для працівників державного апарату (з одночасним впровадженням невідворотності покарання за хабарництво). Народний депутат був відсутній під час прийняття закону «Про державну службу», який передбачав нові підходи до оплати праці держслужбовців шляхом збільшення посадового окладу і в той же час вводив систему дисциплінарної відповідальності.

Місцеві чиновники обіцянок щодо підвищення зарплат дають набагато менше. Восени 2015 року мер Львова Андрій Садовий пообіцяв щорічно здійснювати спеціальні доплати вчителям. У 2016 році в міській раді повідомили, що для підтримки талановитих вчителів у Львові затвердили програму «Успішний вчитель». В рамках її реалізації майже 70 педагогів отримали премії по 25 тис.г (у 2016 році). Станом на початок минулого року виплати отримали 86 вчителів. Таким чином, поки Садовий свою обіцянку виконує.

Мер Івано-Франківська Руслан Марцінків пообіцяв з 2018 року збільшити на 50% надбавку до заробітної плати для кухарів, вчителів музики і фізкультури, які викладають в дитячих садах. Мер свою обіцянку виконав, відповідне рішення в кінці 2017-го затвердила міська рада.

Робочі місця

Згідно з програмою діяльності Кабінету міністрів, Володимир Гройсман повинен ввести фінансове стимулювання роботодавців до створення нових робочих місць. Міністерство соціальної політики повідомило, що розробили законопроект «Про активізацію пошуку роботи безробітних та шукачів роботи», що передбачає введення нових підходів в роботі служби зайнятості з безробітними, збільшення витрат на активні заходи сприяння зайнятості, посилення страхових принципів виплати допомоги по безробіттю, перегляд програм сприяння роботодавцям в створенні нових робочих місць. Але документ досі не зареєстрований в парламенті, тому обіцянка все ще в процесі.

Також прем'єр провалив обіцянку найближчим часом реформувати службу зайнятості. Обіцянку він давав в січні 2017-го, але станом на листопад того ж року модель фінансування служби зайнятості не була змінена на модель підтримки створення робочих місць.

Місцева влада не відстає, обіцяючи нові робочі місця. Зокрема, Андрій Садовий заявляв про намір протягом п'яти років створити 30 тисяч робочих місць. Обіцянку він давав у 2015 році, представляючи програму «Львів-2020». Чи вдалося йому реалізувати своє запевнення, перевіримо вже в наступному році. Але, наприклад, в 2016 році в місті з'явилося 10 тисяч нових робочих місць.

Мер Кропивницького Андрій Райкович в кінці 2017 року пообіцяв допомогти студентам з працевлаштуванням під час літніх канікул. У 2018 році для створення оплачуваних громадських робіт для молоді було передбачено 200 тис. грн. Управління молоді та спорту уклало угоду з комунальним підприємством «Благоустрій». Було створено 4 загону (121 особа) для виконання громадських робіт, зарплата склала від 1 до 1,5 тис. грн. Обіцянку Райкович виконав.

У парламенті Юрій Бойко запевняв, що «Опозиційний блок» запропонує власну програму по створенню та збереженню робочих місць. Але пізніше з'ясувалося, що партія займеться розробкою цієї програми тільки в разі приходу до влади на ключові посади в уряд. Так що обіцянка провалена.

«Класика» серед народних депутатів обіцяти створення робочих місць для молоді. Сергій Каплін перед виборами взяв на себе зобов'язання добитися забезпечення державного квотування робочих місць для молоді, але відповідних законодавчих ініціатив не вніс. Робочі місця для молоді хотіли гарантувати Дмитро Андрієвський, Сергій Мартиняк та Роберт Горват, але вони для цього до цих пір нічого не зробили.

Нагадаємо, раніше «Слово і Діло» розібралося, який рівень середньої зарплати в країні по регіонах.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: