Добробут українців: коли найшвидше зростали зарплати

Читать на русском
Олексій Дорошенкодиректор Асоціації постачальників торговельних мереж

Початок 2000-х вважається періодом найбільшого зростання добробуту українців.

Про це повідомив голова голова Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко на своїй сторінці в Facebook, передає «Слово і Діло».

«Найкращими роками для українців з точку зору зростання заробітної плати за останні 20 років були 2001, 2004, 2007 та 2017. Саме в ці роки як номінальна, так і реальна середня заробітна плата в країні зростала найшвидше. У далекому вже 2001 році зростання номінальної зарплати склало 35%, у 2004-му – 36%, 2007-му – 33% і в 2017-му – 37%», – зазначив Дорошенко.

За спостереженнями вчених, саме країни, де періоди зростання є найдовшими, а падіння – короткі й несуттєві, і є країнами з розвинутою економікою та стабільною демократією.

«Це Україна відчула на собі протягом короткого часу – з 2000 до 2007 року, коли середня зарплата зростала від 20% до 36% кожного року», – уточнив він.

Досить показовим є 2007 рік, коли зростання на 33% відбулося за абсолютно стабільної гривні – 5,05 на 1 січня та 31 грудня, додав експерт.

«За останні двадцять років майже половину часу номінальна середня зарплата, за даними статистки, зростала від 20 до 30%. І лише три роки її підвищення становило менш ніж 10%. Це був 2009, 2013 та 2014 роки, коли показник зріс на 5%, 7% і 7% відповідно», – підкреслив він.

Середня зарплата в Україні: як змінилася купівельна спроможність українців за три рокиПопри зростання середньої заробітної плати в Україні за останні 3 роки, купівельна спроможність українців за цей час зросла не по всіх пунктах.

Дорошенко наголосив, що навів щодо середньої зарплати дані Держстату, а не Пенсійного фонду.

«Якщо порівнювати між собою не абсолютні цифри зарплати, а її зростання, то вони за періоди в декілька років майже не відрізняються між собою. Хоча іноді суттєва різниця, до 20%, існує в окремі роки. Оскільки питома вага факторів, які впливають на економічні показники країни, є зовнішніми, точний прогноз неможливий», – пояснив він.

За його словами, в найближчі три роки темпи зростання номінальної зарплати, без урахування курсу гривні та інфляції, будуть близько 20%. А наступного року підвищення може перевищити й 30%.

«Якщо інфляція продовжуватиме знижуватись, а гривня буде стабільною, то це може повернути маленьку, але частину українців, які виїхали на заробіток за кордон», – резюмував Олексій Дорошенко.

Нагадаємо, 18 лютого 2018 року прем'єр-міністр Володимир Гройсман пообіцяв, що в 2018 році середня зарплата становитиме близько 10 тисяч гривень.

Раніше аналітики порталу розповіли, як змінилася купівельна спроможність українців за три роки.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: