Повернення Януковича, Саакашвілі та Коломойського: чи реальне та що на них чекає в Україні

Читать на русском
Костянтин Бондаренкополітолог

Кожен із них вважає, що постраждав через особисту помсту Порошенка, тому розраховує, що новий глава держави виправить помилки попереднього.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Кость Бондаренко.

За його словами, питання повернення Коломойського не залежить від Зеленського.

«Це насправді, якщо серйозно, питання ФБР США, його відносин із цією структурою. Коломойський опинився в Ізраїлі не через переслідування Порошенка, чинної влади, а через те, що проти нього були порушені провадження в США. Він боявся, що Швейцарія видасть його Штатам», – зазначив Бондаренко.

Щодо Януковича, то тим більше навряд чи президент-утікач може повернутися, додав він.

«Є правосуддя. Президент не може скасовувати вирок суду. Щойно Янукович перетне кордон України, його заарештують і передадуть для відбуття покарання, передбаченого судом. Вирок суду ніхто не скасовував, скасувати його може лише суд, а не президент», – уточнив експерт.

Щодо Саакашвілі, то йому взагалі потрібно думати, як повернутися в Грузію, а не в Україну, підкреслив він.

Прогнози та реальність – ІІ тур виборів президента України 2019 року21 квітня в Україні відбувся другий тур президентських виборів. Явка за даними ЦВК станом на 20:00 склала 62,1 відсотка.

«Саакашвілі якщо й повернеться до України, то питання в тому, з яким паспортом та на якій підставі. Чи поверне йому Зеленський громадянство? Поки складно сказати», – акцентував політолог.

Однак на сьогодні не варто переоцінювати озвучені наміри, вони туманні. Такі заяви викликані тим, що, мабуть, кожен із цих людей – і Саакашвілі, і Коломойський, і Янукович – вважають, що вони стали жертвою особистої неприязні, помсти з боку Порошенка, пояснив він.

«Відповідно, вони сподіваються, що прийшов новий президент, який виправить помилки Порошенка», – констатував Кость Бондаренко.

Політолог Володимир Цибулько нагадав, що Саакашвілі ще 1 квітня збирався повернутися. Мабуть, для нього 1 квітня ще не закінчилося.

«У Зеленського вкладено дуже багато мрій різних груп людей, але ці мрії не артикулювалися жодним чином. Тому досить дивно, що люди з досвідом, які не один день у політиці, говорять нісенітниці. Повернення для них неможливе», – зазначив він.

Раніше з'явилася інформація про те, що екс-президент Віктор Янукович хоче повернутися в Україну після приходу до влади Володимира Зеленського, щоб домогтися зняття всіх звинувачень та оскаржити винесені вироки.

У ГПУ вже заявили, що тут на нього чекає не лише вирок за державну зраду, але й готовий обвинувальний акт щодо організації розстрілів Майдану.

У чию перемогу вірили українці напередодні президентських виборів – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: