Чи є взаємозв’язок між відповідальністю голів ОДА та підтримкою президента в регіонах на виборах

Читать на русском

Перед першим туром виборів президента України багато було розмов про те, що влада буде використовувати адмінресурс. Оскільки голів облдержадміністрацій призначає президент України, то можна було сподіватись, що вони будуть якимось чином впливати на перебіг передвиборчої кампанії та безпосередньо виборчий процес. «Слово і Діло» вирішило подивитись, чи є взаємозв’язок між тим, як голови ОДА виконують свої обіцянки (отже, вони є найвідповідальнішими) та підтримкою виборцями чинного президента в цих регіонах. Також ми подивились, які регіони є найбільш успішними за соціально-економічними показниками, і чи вплинуло це на результати голосування.

До першої п’ятірки найвідповідальніших голів ОДА, згідно моніторингу «Слова і Діла», входять голова Харківської ОДА Світлична (виконала 82% обіцянок), очільник Дніпропетровської ОДА Резніченко (69%), голова Рівненської ОДА Муляренко (61%), Сумської ОДА Клочко (61%) та Закарпатської – Москаль (56%).

ТОП-5 областей за рівнем соціально-економічного розвитку за всіма напрямками очолює Дніпропетровська область. Використовувалися дані Мінрегіонрозвитку, будівництва та ЖКГ за січень-грудень 2018 року. Друге місце посідає Київ, далі йдуть Київська, Полтавська та Харківська області.

До топ-5 областей, у яких чинний президент Петро Порошенко отримав найбільше голосів виборців, увійшли Львівська(35,32%), Київ (25,59%), Тернопільська (24,36%), Вінницька (22,37%), Рівненська (22,32%). Серед цих областей лише Київ входить до найбільш соціально-економічно розвинених регіонів. До того ж серед областей, де була найбільша підтримка президента у першому турі виборів немає жодної з тих, де працюють найвідповідальніші голови ОДА.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, ми розбирались, як змінювалися зарплати та пенсії військовослужбовців Міноборони за останні п’ять років.

Також ми писали, як змінились основні економічні показники України в 2014-2018 роках.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: