Відставка Москаля та Синютки: персональні причини чи зачищення кадрів

Читать на русском
Олег Саакянполітолог

Голови Львівської ОДА Олег Синютка та Миколаївської ОДА Олексій Савченко 22 квітня написали заяви про звільнення. 23 квітня пішов із посади голови Закарпатської ОДА Геннадій Москаль. Основною причиною масових звільнень за власним бажанням стала зміна президента.

Про це в своєму блозі написав політолог Олег Саакян, передає «Слово і Діло».

За його словами, частина цих людей були орієнтовані на Петра Порошенка, наприклад, голова Львівської ОДА Синютка. Він багато в чому став інструментом у протистоянні зі своїм колишнім колегою – львівським мером Садовим.

«Цілком імовірно, що в цій ситуації відбувся відхід для того, щоб не взяти на себе частину негативу, а гарно вийти із ситуації», – припустив експерт.

Щодо відставки Геннадія Москаля та Олексія Савченка, то це особисті причини, додав він.

На його думку, вони скористалися моментом, вікном можливостей для того, щоб самостійно піти з посади.

Як змінювалися голови ОДА: відставки та призначення в областях України з 2014 до 2019 рокуНайчастіше змінювалися очільники Луганської, Одеської та Хмельницької областей. Старожилами на посадах є голови Тернопільської, Львівської та Кіровоградської областей.

«Але в кожному разі, які б прямі мотивації за цим не стояли, тут зрозуміло одне – спусковим гачком стала зміна президента», – уточнив політолог.

Наразі уряду та новообраному президенту потрібно буде домовлятися щодо призначення нових голів. У цьому можна побачити посилення ролі Гройсмана, підкреслив він.

«Щойно з’являються такі вакантні місця, вони стають предметом для перемовин із новообраним президентом. Відповідно, це може бути мотивацією звільнення такої кількості голів обласних адміністрацій. Імовірно, найближчим часом ми побачимо щонайменше ще два звільнення», – резюмував Олег Саакян.

Чи є взаємозв’язок між відповідальністю голів ОДА та підтримкою президента в регіонах на виборах – за посиланням.

Також ми з’ясували, як протягом останніх 5 років відбувалися призначення та звільнення очільників областей.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: