Травневі свята в місті: як мери впоралися з обіцянками щодо комфортного відпочинку містян

Читать на русском

Цього року святкування Великодня майже співпало з першотравневими вихідними, тому українці відпочиватимуть п’ять днів поспіль. Для багатьох це чудова нагода вибратися з родиною чи друзями на природу, погуляти в парку чи посмажити шашлики. «Слово і Діло» пропонує подивитись, як мери обласних центрів підготували місця для відпочинку на природі та що вони обіцяли з цього приводу.

Одразу відзначимо, що переважна більшість мерів впоралися зі своїми обіцянками або намагаються їх реалізувати. В столиці, як і обіцяв мер Києва Віталій Кличко, навесні 2018 року відкрили відновлену Володимирську гірку. В парку облаштували сучасну систему поливу газонів, встановили ліхтарі, відреставрували альтанку й виклали садові доріжки.

Три роки тому Кличко впорався з обіцянкою відновити чотири фонтани на Русанівській набережній. У серпні 2016 року мер відкрив другу чергу реконструйованих фонтанів. Нагадаємо, що перші чотири фонтани запустили на День Києва.

Як мери облаштовують міста скверами та алеямиМери п'яти міст обіцяли відкрити нові сквери та алеї протягом останніх двох років. Ми подивились, як вони справляються зі своїми планами.

Протягом 2019 року Кличко пообіцяв відкрити другу чергу парку «Володимирська гірка» з двома фонтанами, а також третю чергу парку «Наталка», нову велодоріжку в парку «Совки» та презентувати оновлений зоопарк.

У Львові мають бути відновлені всі водойми для відпочинку містян. Таку обіцянку дав у жовтні 2015 року міський голова Львова Андрій Садовий у своїй програмі «Львів-2020». Серед наявних наразі водойм у Львові виділяють Піскові озера, озеро Винниківське, Піонерське урочище, Левандівське озеро.

Влітку 2016 року в парку «Піскові озера» розпочали роботи з очищення водойм. Через рік львів’яни могли купатися в трьох озерах. Це два озера в Брюховичах і одне – у Винниках. На інших водоймах (в тому числі річках і потічках), а їх у Львові понад 120, купатися не можна.

На початку вересня 2017 року розпочали очищення озера в парку «Погулянка». На це виділено 480 тис. грн із міського бюджету. Влітку минулого року у Львові погодили документацію для відновлення Пелчинського ставу.

Мер Одеси Геннадій Труханов, як і обіцяв у 2017 році, відкрив Грецький парк на день міста у вересні 2018 року. Було проведене зміцнення схилів, прокладання інженерних комунікацій та закладена основа під фонтан.

Найбільше обіцянок щодо облаштування зон відпочинку містян на природі дав мер Івано-Франківська Руслан Марцінків.

У червні 2018 року він пообіцяв облаштувати 5 алей і виконав зобов’язання. Найбільша з алей з'єднала вулицю Дорошенка з виходом до фізкультурного коледжу на вулиці Мазепи. Станом на 1 січня 2019 року в місті висаджені алеї з дуба вздовж вулиці Гурика, катальпи вздовж вулиці Дорошенка, платани біля озера в мікрорайоні Пасічна, акації вздовж вулиці Галицької, Калуського шосе та вулиці Федьковича. Також уздовж вулиць Хіміків та Тролейбусної були висаджені липи, клени – на вулиці Коновальця та Симоненка, ясені – на вулиця Максимовича та тюльпанові дерева – на вулиці Тролейбусній.

У процесі виконання обіцянка Марцінківа облаштувати територію на Німецькому озері, а також зробити освітлення. В грудні 2018 року під час щорічного звіту міський голова Івано-Франківська повідомив: «Вважаю, що біля Німецького озера максимум, що може бути, це корти, футбольні поля. Зрештою ми там розширюємо спортивну зону. Там забудови не буде».

Також іще не реалізована до кінця обіцянка мера облаштувати нові зони відпочинку в парку Шевченка. Марцінків запевнив, що в парку з’являться поле для міні-гольфу, нові майданчики для дітей та занять спортом, а також зелений лабіринт. У жовтні 2018 року в парку Шевченка висадили 1500 кв. м газонів, а 30 жовтня встановили альтанку в японському стилі.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, раніше ми писали, про витоки та історію свята 1 травня – Дня солідарності трудящих.

Також ми розбирались, як мери облаштовують міста скверами та алеями.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: