Петренко так і не вказав у декларації відпочинок у Туреччині, а Омелян – перебування у США

Читать на русском
Петренко не вказав у декларації за 2018 рік вартість травневого відпочинку в Туреччині, Омелян передумав вносити до декларації витрати на проживання в США.
Павло Петренко, Юрій Луценко, Володимир ОмєлянСлово і Діло

З появою у відкритому доступі декларацій чиновників за 2018 рік стала очевидною забудькуватість деяких міністрів, які обіцяли внести свої витрати на відпочинок або закордонні поїздки минулого року. Ми не стали б акцентувати увагу на відсутності цих витрат у деклараціях – не виключено, що ніхто з чиновників закон не порушив, – проте кожен із них публічно обіцяв задекларувати свої витрати на поїздки. «Слово і Діло» нагадує про провалені обіцянки.

Міністр юстиції Павло Петренко обіцяв задекларувати травневий відпочинок у Туреччині в 2018 році.

Він гарантував, що зробить це ще 2 травня 2018 року, у відповідь на повідомлення екс-заступника глави АП Андрія Портнова. Портнов тоді стверджував, що вартість доби в готелі, в якому відпочивав міністр, становить близько 3 тис. 300 євро. На підтвердження своїх слів Портнов виклав на своїй сторінці в Facebook відео з відпочинку міністра юстиції в Туреччині.

Петренко підтвердив, що відпочивав на травневі свята в Туреччині, однак жодних дорогих вілл не орендував, а зупинився в стандартному готелі. До того ж відпочинок обійшовся дешевше завдяки ранньому бронюванню.

«І найголовніше – моя декларація дозволяє мені провести кілька днів із рідними на відпочинку в Туреччині. Вартість цього відпочинку буде зазначена мною в декларації за 2018 рік», – запевнив міністр на своїй сторінці в Facebook.

Проте в оприлюдненій 29 березня 2019 року електронній декларації Павла Петренка за 2018 рік відсутні відомості про отримання міністром туристичних послуг.

«Слово і Діло» уточнило в прес-службі міністра, з якої причини в декларації не виявилося цієї інформації. Там пояснили, що на відповідний обсяг витрат Павла Петренка зменшений обсяг його заощаджень, представлених у деклараціях за попередні роки, з урахуванням доходів, отриманих у 2018 році.

«З огляду на це інформація про витрати та доходи Павла Петренка у 2018 році відображена у суворій відповідності до статей 46 та 52 Закону про запобігання корупції. В даному випадку Закон не передбачає окремого відображення витрат на туризм та відпочинок. Проте в загальній сумі витрат дані суми враховано», – заявили у прес-службі.

Також співробітники Петренка наголосили, що зафіксовані у його декларації доходи за 2018 рік та заощадження за попередні роки сукупно дозволяли провести відпочинок разом з родиною у травні 2018 року в Туреччині.

Оскільки обіцяючи відобразити в декларації свою спроможність відпочити у Туреччині, міністр юстиції не уточнював, що ця інформація буде вказана у видатках, статус обіцянки змінено на «виконано».

Натомість генпрокурор України Юрій Луценко, який у січні 2018 року пообіцяв задекларувати кошти, витрачені на Сейшелах, де він відпочивав сім днів, все ж таки вказав ці видатки у декларації.

«Усі кошти, які ми заплатили за перебування (на відпочинку – ред.), будуть вказані в наступній декларації. Я вказав у декларації подарунок сина, який займається бізнесом і який надав нам кошти для оплати цього семиденного відпочинку. Решта коштів, які ми витратили на наші потреби там, також будуть вказані в декларації приблизно в березні-квітні», – заявив Луценко, підкресливши, що відпочивав без будь-яких надмірностей.

Згідно з даними електронної декларації генерального прокурора України за 2018 рік, оприлюдненої 31 березня 2019 року, на туристичні послуги було витрачено дві суми – 325 тис. грн, а також 157 тис. грн. Мабуть, перша – це, власне, вартість туру, а друга – витрати на відпочинок.

А ось міністр інфраструктури Володимир Омелян не виконав обіцянку вказати в декларації за 2018 рік, скільки він витратив на проживання в США на час пологів дружини.

Таку обіцянку Омелян дав 22 квітня 2018 року, повідомивши, що його дружина, власниця модного бренду одягу, полетіла до США на тиждень моди за свій рахунок. При цьому лікарі заборонили їй зворотний переліт до України.

«Народження в США нами не планувалося. Дружина перебувала на обліку в звичайному київському пологовому будинку. Щодо коштів. Нам певною мірою пощастило скористатися законами штату Нью-Йорк, який дає можливість безкоштовних пологів для всіх охочих, шляхом оформлення безкоштовного полісу страхування.

Народжуємо в звичайній клініці. Вартість перебування в Штатах для нас фактично становить оренду 30-метрової квартири й харчування, що буде відповідно зазначено в моїй декларації за 2018 рік», – повідомив тоді міністр на своїй сторінці в Facebook.

29 березня 2019 року була оприлюднена електронна декларація міністра інфраструктури України Володимира Омеляна за 2018 рік. Однак у ній відсутні відомості про витрати міністра на оренду житла та харчування під час перебування в США.

Як повідомила «Слову і Ділу» прес-секретарка міністра інфраструктури Марина Томко, відповідно до закону України «Про запобігання корупції» та роз'яснень НАЗК, в декларації зазначаються витрати суб'єкта декларування. Тобто міністра. Оскільки витрати на народження дитини були сплачені дружиною Омеляна, то їх він у своїй декларації не вказав.

У такому разі не зрозуміло, навіщо міністр узагалі давав таку обіцянку. Незважаючи на фінансову незалежність дружини Володимира Омеляна, обіцянка міністра внести до декларації витрати на проживання в США під час народження його дочки отримує статус «не виконано».

Нагадаємо, «Слово і Діло» писало, що реєстри нерухомості та бізнесу не перевели на блокчейн у 2018 році, як обіцяв Петренко.

Своєю чергою Омелян не виконав обіцянку про те, що електронний кабінет перевізника почне роботу до кінця 2018 року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: