1 травня: витоки та історія свята

Читать на русском

Міжнародний день солідарності трудящих, або, в народі, Першотравень – сьогодні для більшості українців лише додаткових вихідний та пережиток радянського минулого. Однак, попри популярність такого ставлення до свята, варто знати, що початково його значення було куди глибшим.

Перший міф, який варто розвінчати – це те, що День солідарності трудящих з’явився в Україні за радянських часів. Насправді перший мітинг 1 травня відбувся на території України в 1890 році у Львові. Відбулося це одночасно з аналогічними мітингами, що проводилися з ініціативи робітничих об’єднань у Франції, Великобританії, Іспанії. Вимогами мітингарів були покращення умов життя, міжнародна солідарність і боротьба проти мілітаризму, а також 8-годинний робочий день.

Офіційним святом на території Радянської Росії (попередниці СРСР) 1 травня стало 1918 року. В УРСР свято було легалізоване на рік пізніше – в 1919 році.

Сьогодні першотравень святкують у 143 країнах світу, проте далеко не скрізь він є офіційним вихідним.

Нагадаємо, 13 квітня голова Інституту нацпам’яті Володимир В’ятрович вніс чергову пропозицію щодо календаря свят в Україні.

Тим часом у п’ятницю Приморський суд Одеси визнав неправомірним рішення міськради про скасування перейменування радянських топонімів у місті.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: