Відставки голів ОДА: чи буде конфронтація уряду з новим президентом

Читать на русском
Валентин Краснопьоровполітичний експерт

Те, що очільники ОДА йдуть із посад, цілком нормально. Була домовленість із Порошенком, є закон, який визначає, що вони мають переподаватися. Зараз важливою буде взаємодія уряду та нового президента.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політичний аналітик Валентин Краснопьоров.

«Можливі конфлікти з урядом. Все залежить від того, який напрямок обере уряд. Чи візьме уряд напрямок на співпрацю, чи на повну конфронтацію? Свого часу Ющенко програвав голів ОДА уряду Януковича та уряду Тимошенко. Невідомо, як буде зараз у ситуації з президентом Зеленським. Питання в тому, чи дадуть йому сформувати президентську вертикаль», – зазначив Краснопьоров.

З іншого боку, перед парламентськими виборами може бути позиція щодо Зеленського на кшталт «де нові люди, яка в тебе команда?», додав він.

«Цілком можливо, що перед виборами буде позиція на кшталт «ми максимально тобі віддамо владу де можемо, а ти покажи своїх людей в областях: кого ти можеш поставити на Закарпатті, на Донбасі, на Миколаївщині». Може бути обрана така тактика», – уточнив політолог.

Як змінювалися голови ОДА: відставки та призначення в областях України з 2014 до 2019 рокуНайчастіше змінювалися очільники Луганської, Одеської та Хмельницької областей. Старожилами на посадах є голови Тернопільської, Львівської та Кіровоградської областей.

«Дорікатимуть Зеленському, що якщо він так критикував владу, вся влада погана, то зараз нехай покаже свою людину, яка домовлятиметься, наприклад, із місцевими групами, що дуже складно», – підкреслив він.

На його погляд, зараз уряду не дуже вигідно йти в конфронтацію. Суспільство дало зрозуміти, що Порошенко їм не подобається, вони готові довіритися будь-кому, аби не наявній системі влади.

«Тому найбільш імовірний сценарій, що наявний уряд не зіллється під Зеленського, але й не буде відкрито з ним конфронтувати на цьому етапі», – резюмував Валентин Краснопьоров.

Раніше Петро Порошенко заявляв, що має намір у разі перемоги на виборах ініціювати зміни до Конституції щодо ліквідації посад голів обласних державних адміністрацій.

Чи є взаємозв’язок між відповідальністю голів ОДА та підтримкою президента в регіонах на виборах – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: