Як змінювалися голови ОДА: відставки та призначення в областях України з 2014 до 2019 року

Читать на русском

Десь за півроку до президентської кампанії багатьох голів облдержадміністрацій почали звільняти – інколи зі скандалом, а інколи й без особливих пояснень. «Слово і Діло» вже розбиралося, чи є взаємозв’язок між тим, як голови ОДА виконують свої обіцянки, та підтримкою населенням чинного президента в регіонах на виборах. Сьогодні пропонуємо подивитись, як протягом останніх 5 років відбувалися призначення та звільнення очільників областей.

Найпроблемнішою виявилася Луганська область, де за 5 років змінилося 7 голів ОДА. Від початку війни з Російською Федерацією область очолив колишній голова ДСНС Михайло Болотських, але протримався на посаді лише три місяці. Його змінила перша заступниця голови Луганської ОДА Ірина Верігіна, хоча також ненадовго – на чотири місяці.

У вересні 2014 року область очолив тоді ще нардеп Геннадій Москаль, який керував регіоном майже рік, поки не був переведений до Закарпатської області. Його місце на 5 днів посів заступник голови Луганської ОДА Юрій Клименко, якого замінив голова консультативно-волонтерської ради при Головній військовій прокуратурі ГПУ Георгій Тука (з 22 липня 2015 до 29 квітня 2016 року).

Президент пообіцяв ліквідувати посаду голів ОДАПрезидент Петро Порошенко має намір у разі перемоги на виборах ініціювати зміни до Конституції щодо ліквідації посад голів обласних державних адміністрацій.

Наступним головою Луганської ОДА став нардеп Юрій Гарбуз, який керував областю до 22 листопада 2018 року. Потім його замінив перший заступник голови Луганської ОДА Сергій Філь, який обіймає посаду донині.

П’ять разів за каденції Порошенка змінювалися очільники Одеської області. Останнє звільнення відбулося 10 квітня 2019 року, коли після першого туру президентських виборів Порошенко відсторонив голову Одеської ОДА Максима Степанова. Спочатку чиновник не хотів іти з посади, але згодом погодився з відставкою.

«Я радий, що змусив президента хоча б у такий спосіб дотримуватися Конституції України. Процедура дотримана. Я думаю, що найближчим часом з'явиться указ президента щодо мого звільнення. Оскаржувати це рішення в суді не планую, адже вся країна й так побачила причини мого звільнення. Вибори в Одеській області відбулися прозоро й чесно, тому це рішення є суто політичним», – сказав Степанов.

Нагадаємо, що в Одеській області найбільше голосів набрав Володимир Зеленський (41,39%).

Зі скандалом був звільнений на початку квітня й голова Полтавської ОДА Валерій Головко. Як зазначив Петро Порошенко, щодо Головка виникли серйозні претензії в детективів НАБУ. Нагадаємо, Бюро проводило обшук у Полтавській ОДА, підозрюючи, що Головко вимагав від підприємців мільйонні відкати та хабарі у вигляді сотень тисяч доларів, елітних машин і цінних гаджетів.

15 квітня Головко подав позов до Касаційного адміністративного суду Верховного суду на президента Петра Порошенка про визнання протиправним і скасування указу про звільнення.

12 квітня президент погодив відставку Андрія Гордєєва з посади голови Херсонської облдержадміністрації. Нагадаємо, раніше батько померлої радниці міського голови Херсона Катерини Гандзюк заявляв, що Гордєєв співпрацює з організатором вбивства дочки.

Найдовше на посадах утрималися голови Львівської, Тернопільської та Кіровоградської областей.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, раніше «Слово і Діло» досліджувало, чи є взаємозв’язок між відповідальністю голів ОДА та підтримкою президента в регіонах на виборах.

Також ми аналізували, якою може бути реформа повноважень ОДА, якщо Верховна рада ухвалить зміни до Конституції щодо децентралізації й у країні з’являться префекти.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: