Відносини з РФ і прямий діалог із Путіним: у чому небезпека та чого чекати від Зеленського

Читать на русском
Володимир Золотарьовполітолог

Росія поки не розуміє, хто такий Зеленський, промацуватиме ґрунт і, ймовірно, спробує скористатися його недосвідченістю, щоб нав'язати свої формати та угоди.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Володимир Золотарьов.

«Зараз може бути велика небезпека в тому, що будуть спроби просто зіграти на недосвідченості Зеленського, затягнути його в якісь незрозумілі угоди, формати. Тут можуть бути різні тактики. Цього варто побоюватися. Але є особливість. Міжнародне право відрізняється тим, що його можна ігнорувати. Відповідальності жодної немає, наприклад, як із підписанням Будапештського меморандуму», – зазначив Золотарьов.

Тому навіть якщо Зеленський щось підпише, а потім зрозуміє, що цього не потрібно було робити, то він може й не виконувати підписаного. Однак потрібно бути готовим, що цим дорікатимуть, уточнив він.

З боку РФ є загроза, що Зеленського через недосвідченість можуть спробувати втягнути в свідомо програшні варіанти для України.

З іншого боку, амбіції Зеленський має, а зараз, напевно, взагалі стан ейфорії, який може затягнутися до парламентських виборів. Це може зіграти на користь, у тому сенсі, що він не наробить відвертих дурниць, додав експерт.

«В ідеалі йому добре було б вирішити питання з РФ однією зустріччю з Путіним – підписати якусь угоду й трактувати її як вигідну. Але Путін навряд чи на це піде. РФ пропонуватиме те, що й пропонує. Інше питання, чи погодяться тепер на їхні умови», – підкреслив він.

За його словами, за останні роки створилася партія війни. З одного боку, є люди, що підтримують силове вирішення, а з іншого – є ті, хто зацікавлений у тому, щоб конфлікт тривав якомога довше.

«Військове рішення, напевно, можливе. Але в України є шанси повернути території без конфлікту з РФ військовим шляхом. По-друге, є шанси й виграти війну. Але питання в тому, чи потрібно в це вплутуватися. Чи варті ці території того, щоб вплутуватися у велику війну з РФ?», – акцентував Золотарьов.

Безумовно, якщо дійде до агресії, то Україна зобов'язана дати відсіч. Відсутність військового рішення не означає, що Україна не чинитиме опору. Потрібно розуміти, що в Зеленського власного електорату дуже мало, саме його виборця майже немає. Його електорат – це перш за все ті, хто голосував проти Порошенка, а робили це з різних причин, наголосив він.

«Це були і проросійськи орієнтовані, і частина майданівців. Тому будувати політику відносин у ключі, що росіяни й українці – один народ, значить, розгубити електорат», – пояснив політолог.

На його переконання, для Зеленського зараз головне завдання – отримати свій електорат, який би підтримував його, а не був проти Порошенка. Проти закінчилося, тепер потрібно переконувати, що він сам по собі чогось вартий.

Окуповані території Донбасу: що обіцяють у програмах кандидати в президентиМайже всі кандидати в президенти України в програмі обіцяють повернути окуповані території Донбасу.

«Це радикальне завдання. Розповідати про мир, дружбу з РФ і один народ – чітко відштовхнути велику частину тих, хто за нього голосував», – констатував він.

Щодо Донбасу до парламентських виборів Зеленському не дадуть нічого робити як із нашого боку, так і з російського, уточнив фахівець.

Часу мало, враховуючи, що влітку ніхто нічого не робить традиційно, додав він.

«Напевно, Зеленський намагатиметься, але все залишиться так, як є. Тим більше РФ сама не розуміє, як і що робитиме Зеленський. Вони його промацуватимуть, на це потрібен час. Хотіти переговорів щодо Донбасу можна, але навряд чи РФ зробить такий подарунок і піде на переговори, тим більше ухвалить якесь рішення, що можна видавати Україні за позитивне», – резюмував Володимир Золотарьов.

Нагадаємо, раніше Зеленський заявив, що вважає Путіна ворогом.

«Слово і Діло» розібрало програму Зеленського й розпитало експертів, яким обіцянкам не судилося здійснитися.

Яке бачення кандидатів щодо повернення непідконтрольних Україні територій – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: