Супрун нагадала про правила здорового способу життя

Читать на русском
В. о. міністра охорони здоров'я назвала кілька основних факторів, які впливають на здоров'я людини.

Виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я Уляна Супрун у Всесвітній день здоров'я, 7 квітня, нагадала українцям правила здорового способу життя.

Як пише «Слово і Діло», відповідний пост в неділю, 7 квітня, опублікований на сторінці чиновниці в соцмережі Facebook.

По-перше, потрібно правильно харчуватися.

«Чи запланували ви в своєму сьогоднішньому раціоні 5 овочів і фруктів? Їли цього тижня рибу, хоча б 2 рази? Їли досить яєць? А молочних і ферментованих продуктів? При сучасному темпі життя дотримуватися здорової дієти непросто, але вкрай необхідно, якщо хочете зменшити ризики захворіти серцево-судинними хворобами, діабетом 2 типу і деякими видами раку», - пише Супрун.

Також не варто забувати про фізичну активність.

Доведено, що тривале сидіння уповільнює обмін речовин. Це впливає на здатність організму регулювати рівень цукру в крові. Крім того, малорухливий спосіб життя негативно впливає на тиск і послаблює м'язи і кістки. Водночас, помірна фізична активність зменшить ризик появи надмірної ваги і розвиток серйозних хвороб внутрішніх органів.

Крім цього, варто відмовитися від вживання алкоголю і куріння. Згідно з даними, люди, які курять сигарети, в 15-30 разів частіше отримують рак легенів або вмирають від цієї хвороби, ніж люди, які не курять.

Четверте правило - потрібно вакцинуватися. За словами Супрун, щеплення допоможуть уберегтися від інфекційних хвороб, якщо немає до них імунітету. У ВООЗ зазначають, що вакцинація запобігає 2-3 млн смертей щорічно. Більш того, ще 1,5 млн смертей можна було б уникнути, якщо поліпшити охоплення вакцинацією.

Також не варто забувати про профілактичні огляди. За статистикою, 80% смертей в Україні викликають захворювання з пізнім початком лікування, зокрема, рак, діабет і серцево-судинні хвороби. Регулярні огляди у лікаря - один із способів захистити себе і свою сім'ю.

Шосте правило - визначитеся з вибором сімейного лікаря. Понад 27 млн ​​українців вже вибрали своїх лікарів. Сімейний лікар - це гарантія кваліфікованої консультації щодо більшості питань, які стосуються здоров'я.

Раніше Супрун розвінчала міфи про кардіопротектори, які підтримують роботу серця і серцево-судинної системи. Також чиновниця заявила, що надмірне споживання глутамату натрію може нашкодити роботі нирок, серця і судин, а глутамінова кислота - привести до загибелі нейронів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: