Два дні до виборів: що показує остання передвиборча соціологія

Читать на русском
Петро Олещукполітичний експерт

Соціологія групи «Рейтинг» засвідчила, що Зеленський перемагає з більш ніж переконливим результатом. 72% готові віддати голос за нього. Варто визнати, що дії Порошенка досить активні й додали йому голосів.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав політолог Петро Олещук, передає «Слово і Діло».

Експерт звернув увагу, що навіть у категорії «серед усіх виборців», тобто якщо рахувати і тих, хто не визначився, і тих, хто не хоче йти на вибори, показник Зеленського – 52%.

«Тому говорити про нього як про гіпотетичного «президента меншості» складно», – додав він.

На його думку, цікавим є перерозподіл голосів тих, хто в першому турі голосував за інших кандидатів. За Зеленського голосуватимуть четверть виборців Кошулинського, третина виборців Гриценка, дві третини виборців Смешка й половина виборців Тимошенко.

Дебати між кандидатами в президенти: історія та фактиПоки вся країна чекає на дебати між Петром Порошенком і Володимиром Зеленським, Слово і Діло вивчило історію цього публічного виступу.

«Тепер про те, що до рейтингів прямого стосунку не має. На погіршення ситуації в країні після виборів президента чекають лише 10% виборців, на покращення – половина. При цьому 39% виборців чекають покращень протягом півріччя, ще 46% – протягом року й більше. 8% хочуть покращень негайно», – зазначив політолог.

Це означає, що новий президент майже не матиме часу на розмови про «попередників, які заважають працювати». Виборець чекає швидких і радикальних змін, акцентував він.

Водночас, за його словами, опитування свідчать про те, що небезпека розколу суспільства буде мінімальною, якщо її спеціально не «розхитувати».

«Лише 9% заявили, що спробують переконати своїх близьких, якщо ті голосуватимуть за іншого кандидата. 76% виборців приймають вибір своїх близьких, вважають його нормальним, навіть якщо цей вибір не збігається з їхнім власним. У вікових групах найбільш толерантною виявилася молодь, а найменш терпимими до іншої думки – люди віком більш ніж 60 років», – резюмував Петро Олещук.

Нагадаємо, сьогодні на НСК «Олімпійський» між кандидатами відбудуться дебати. З історією дебатів можна ознайомитися за посиланням.

Які обіцянки зафіксовані в програмі кандидата Петра Порошенка та чи реально їх виконати – за посиланням.

Також «Слово і Діло» писало, що обіцяє Володимир Зеленський у своїй програмі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: