Дебати на стадіоні: що скажуть Зеленський і Порошенко перед 2-м туром

Читать на русском
Руслан Бортникполітолог

Скоріш за все, кожен із кандидатів спробує нав'язати свій порядок денний.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики, політолог Руслан Бортник.

«Очевидно, Порошенко говоритиме в ключі «Армія! Мова! Віра!». Звичайно, торкнеться теми євроінтеграції. Безумовно, Порошенко висуватиме звинувачення на адресу самого Зеленського в частині його некомпетентності, співпраці з олігархами, недостатньої патріотичності. Ми вже бачимо тези, які розкручуються щодо того, що Зеленський неправильно говорить про томос, мову, Україну», – зазначив Бортник.

Своєю чергою Зеленський спробує нав'язати свій порядок денний – перш за все, питання корупції в оточенні президента й самого президента, підкреслив політолог.

«Імовірно, будуть питання соціально-економічного характеру, зшивання України, ну й прозвучать якісь ключові тези на підтвердження прозахідного курсу», – додав він.

Дебати між кандидатами в президенти: історія та фактиПоки вся країна чекає на дебати між Петром Порошенком і Володимиром Зеленським, Слово і Діло вивчило історію цього публічного виступу.

На його думку, з урахуванням того, як це готується, з огляду на те, що між кандидатами буде 100 метрів поля, це може бути більше схоже на артилерійську дуель, ніж на дебати. В підсумку кожен вестиме свій монолог більшою мірою, хоча номінально вони перебуватимуть в одній локації.

Експерт не виключив, що якщо дебати стануть абсолютно провальними для Зеленського, в тому числі й з точки зору його виборців, то частина з них може не прийти. Можуть не прийти й ті, хто в першому турі голосував за інших кандидатів.

«Це може повернути реальну інтригу у вибори», – уточнив він.

Імовірно, Зеленський готовий до такого рівня дебатів. Шанси, що дебати змінять перебіг кампанії на рівні 10%, тобто це малоймовірний сценарій. Соцопитування, звичайно, показують, що дебати не вплинуть на рішення, однак тут важливо розуміти, що завжди хочеться виглядати кращим, розумнішим, показати, що на рішення ніхто не вплине, акцентував фахівець.

«Але якщо здається, що тобою ніхто не маніпулює, значить, займаються справжні професіонали. Українці хочуть дебатів, це, звичайно, вплине на їхню думку, незважаючи на те, що кожен говоритиме, що рішення ухвалив давно й ніхто маніпулювати його думкою не може», – пояснив він.

За його словами, вкрай важливо, щоб була гарантована безпека.

«Можливо, доречно залучити до гарантування безпеки не лише МВС, спецслужби, але й ЗСУ, в частині забезпечення протиповітряної оборони», – резюмував Руслан Бортник.

Раніше «Слово і Діло» вивчило ключові моменти дебатів у світовій історії та історії України.

Які обіцянки зафіксовані в програмі кандидата Петра Порошенка та чи реально їх виконати – за посиланням.

Також «Слово і Діло» писало, що обіцяє Володимир Зеленський у своїй програмі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: