Спостерігачі Європарламенту не бачать втручання РФ у вибори в Україні

Читать на русском
Глава місії спостерігачів Європарламенту Ребекка Хармс прокоментувала ситуацію напередодні другого туру виборів президента України.
Фото «Слово і Діло».

Спостерігачі Європарламенту за виборами в Україні не можуть сказати, що Росія робить істотний вплив на вибори в Україні.

Як пише «Слово і Діло», про це заявила глава місії спостерігачів Європарламенту Ребекка Хармс в інтерв'ю європейському виданню Politico в п'ятницю, 19 квітня.

Зеленський представив свою команду: що пообіцяв кандидат і його радникиВолодимир Зеленський на ток-шоу Право на владу представив свою команду. Ми зібрали їх обіцянки та основні тези.

«Росія використовує свої ЗМІ для руйнівної пропаганди проти Києва. Але ні я, ні інші спостерігачі не можемо сказати, що це сильно вплинуло на вибори», - сказала вона.

За словами Хармс, завдяки допомозі ЄС Україна добре підготовлена до боротьби з можливими кібератаками. При цьому додала, що «Україна не використовує всі засоби оцифровки, використовувані в інших країнах на виборах» через побоювання, що комп'ютери, які використовуються при підрахунках, можуть бути зламані.

Також депутат Європарламенту зазначила, що вона менше турбується про те, щоб у неділю було вільне і чесне голосування, ніж про політичний клімат у країні. Вона зазначила, що основна місія спостерігачів полягає в тому, щоб «знову вивчити кампанію».

«Кампанія була не тим, чого я хотіла б для України, - чесної боротьби. Ми стали свідками дуже злої політичної боротьби. Це справедливо відносно всіх суперників», - сказала Хармс.

Характеризуючи ситуацію напередодні другого туру, глава місії спостерігачів Європарламенту повідомила, що у неї «склалося враження: є величезне розчарування і розчарування результатами останніх п'яти років, і це може призвести до того, що старі еліти будуть відсторонені».

У той же час, характеризуючи незрозумілого Європі кандидата в президенти Володимира Зеленського, вона повідомила: «Ця людина - швидше, проекційний екран, ніж політик, який може розповісти людям, як він хоче керувати Україною». Його успіх в першому турі вона назвала «результатом розчарування і покладання надій на кандидата без програми».

У той же час, вона акцентувала, що в першому турі українських виборів всі спостерігачі констатували вільне і чесне волевиявлення.

Нагадаємо, у першому турі Зеленського підтримали 30,24% виборців, а Порошенка - 15,95%.

Другий тур президентських виборів, в якому візьмуть участь Петро Порошенко та Володимир Зеленський, відбудеться 21 квітня.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: