2-й тур виборів: які суспільні настрої та за рахунок чого лідирує Зеленський

Читать на русском
Петро Олещукполітичний експерт

Певною мірою істеричний дискурс сприяє зараз мобілізації та стабілізації окремих електоральних груп.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Петро Олещук.

Не можна сказати, що зростає відрив Зеленського, просто відбувається стабілізація за рахунок тих, хто не визначився, зазначив він.

«Соціологія показує, що результат уже визначений. Не видно можливостей, щоб це якось принципово змінилося», – підкреслив Олещук.

Дебати, звичайно, новий кейс для України, проте вони вже не вплинуть на ситуацію. Опитування засвідчило, що більшість не вважає дебати обов’язковими й значущими для ухвалення певного рішення, уточнив він.

«По-друге, більшість громадян, які були опитані, вважають що на дебатах усе одно ніхто не говоритиме правду. Тобто це свідчить про недовіру словам політиків», – додав експерт.

Розбираємо програму Зеленського: яким обіцянкам не судилося здійснитисяЧому обіцяна Зеленським НАТОвська зарплата – це фейк, чи можливо запустити в Україні ринок землі та впровадити народовладдя, ми обговорили з експертами.

Ба більше, навряд чи дебати взагалі відбудуться, акцентував він.

«Є неузгоджені моменти щодо організації. Зокрема, щодо часу. Тому взагалі є питання, чи не вплине це на проведення самого заходу. Якщо дебати відбудуться, то буде чергове шоу», – пояснив політолог.

Він також звернув увагу, що згідно з опитуванням, серед найбільш вагомих проблем суспільство визначає соціально-економічні питання, тарифи.

«Це значною мірою й обумовлює такий результат», – наголосив фахівець.

Безумовно, мають значення протестні настрої, кристалізація протестного електорату довкола Зеленського, констатував він.

«Лідерство Зеленського має виразний зв’язок із протестними настроями та їх втіленням у конкретному кандидаті, в якому кожен бачить усе, що очікує побачити в цій ситуації для вирішення проблем. Це переважно негативне голосування. І опитування це підтверджують. Близько 40% його виборців голосують проти іншого кандидата», – резюмував Петро Олещук.

Нагадаємо, за даними опитування КМІС, проведеного з 9 до 14 квітня 2019 року, в другому турі виборів поки більше шансів перемогти має Володимир Зеленський (48,4%), аніж чинний президент Петро Порошенко (17,0%).

Які обіцянки зафіксовані в програмі кандидата Петра Порошенка та чи реально їх виконати – за посиланням.

Також «Слово і Діло» писало, що обіцяє Володимир Зеленський у своїй програмі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: