Курс на реформи та війна на Донбасі: як вплинуть результати виборів-2019

Читать на русском
Михайло Дяденкополітолог
Андрій Горбенкополітолог

Навіть у разі перемоги Зеленського не варто говорити про відкат реформ. По-перше, немає визначних результатів, по-друге, важливою буде команда нового президента.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Михайло Дяденко.

«Навіть якщо виграє Зеленський, важливо буде те, яку команду він збере й представить публіці, в тому числі закордонним партнерам. Від цього буде залежати, чи залишиться курс на реформи, чи якось трансформується, чи реформи будуть переглянуті, чи буде таке ж фінансування з боку міжнародних партнерів на проведення реформ в Україні», – зазначив Дяденко.

На його думку, загрози для відкату реформ розглядати не варто, оскільки реально успішною можна назвати лише реформу децентралізації. Результативність інших реформ під питанням.

Розбираємо програму Зеленського: яким обіцянкам не судилося здійснитисяЧому обіцяна Зеленським НАТОвська зарплата – це фейк, чи можливо запустити в Україні ринок землі та впровадити народовладдя, ми обговорили з експертами.

«Тому говорити про відкат не доводиться. Образно кажучи, якщо поїзд на початку гори, то він не відкотиться назад. Кардинального просування в плані реформ у нас немає. Не вважати ж реформою створення низки антикорупційних органів, які показали майже нульовий результат роботи», – підкреслив експерт.

До парламентських виборів ті програми, які вже прописані й засоби на які передбачені, збережуться, додав він.

«Чи дасть фінансування Захід на нові реформи та програми, залежатиме від переконливості нової команди президента. Поки, здається, навіть сам Зеленський не знає, хто буде в його команді», – уточнив політолог.

Щодо подій на Донбасі, то ситуація не зміниться до парламентських виборів. Будь-які спроби зробити крок у тому чи іншом напрямку, можуть негативно позначитися на певних політичних силах, які претендують потрапити до парламенту й висловлюють свої позиції, в тому числі це стосується поки віртуальної політичної сили «Слуга народу», пояснив він.

«Тому, ймовірно, команда Зеленського зберігатиме певний нейтралітет, проводитиме обговорення, круглі столи з тим, щоб не висловлювати конкретної позиції щодо Донбасу до завершення парламентських виборів», – припустив Михайло Дяденко.

Політолог Андрій Горбенко зазначив, що захоплювати території РФ не буде, оскільки значною мірою також розраховує на парламентські вибори. Якщо парламент буде проросійським, для України це буде дуже складний сценарій.

Кремлю потрібно, щоб Україна увійшла в його політичну орбіту, тобто, щоб на внутрішньому й міжнародному рівнях ми були лояльними до Москви, підкреслив він.

«Ніколи не було завдання захопити Україну. Це якраз нікому не потрібно. Навіщо? Якби потрібна була територія, то захопили би Білорусь. Там набагато більша інтеграція, лояльність. Але цього не відбувається. Якщо це станеться, тоді потрібно починати хвилюватися за територію», – резюмував Андрій Горбенко.

Які обіцянки зафіксовані в програмі кандидата Петра Порошенка та чи реально їх виконати – за посиланням.

Більше про обіцянки президента за 5 років – тут.

Також «Слово і Діло» писало, що обіцяє кандидат у президенти України Володимир Зеленський.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: