Що буде з парламентом, якщо на виборах переможе Зеленський?

Читать на русском
Руслан Бортникполітолог

Насправді, тиск на парламент з боку команди Зеленського є давно. Зараз це стає дедалі очевидніше.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики, політолог Руслан Бортник.

«Фактично, зараз із боку Зеленського ми спостерігаємо завуальований тиск на парламент, в тому числі шляхом загрози розпуску парламенту з метою, щоб парламент, по-перше, пропустив президентські призначення, зокрема генерального прокурора, а по-друге, потрібно, щоб парламент ухвалив законопроекти, які обіцяв Зеленський у своїй програмі, – «Про імпічмент», «Про народовладдя», – зазначив Бортник.

На його думку, з боку Зеленського відбувається шантаж, при тому, що звучить він публічно.

«Іншими словами, він подає месидж парламенту: будете погано поводитись, я вас розпущу, а оскільки, якщо я вас розпущу, вибори відбудуться на два місяці раніше, на піку рейтингів нового чинного президента, відповідно, я тоді в наступному парламенті взагалі домінуватиму», – уточнив він.

За яких умов можуть достроково розпустити Верховну радуСлово і Діло подивилося в Конституції, за яких умов можуть достроково розпустити Верховну раду України.

«Тобто є два варіанти – або ви будете слухняними, або вас узагалі не буде в наступному парламенті», – додав експерт.

На його думку, Зеленський учергове в трохи завуальованій формі транслював цю тезу в своєму останньому інтерв'ю. При цьому може виникнути ситуація, коли між Зеленським і парламентом просто виникне постійний конфлікт, як і між Зеленським та урядом.

«Зеленський покладатиме всю відповідальність за невиконання своїх обіцянок на початковому етапі на уряд. Під шум цього скандалу він піде на парламентські вибори, просячи народ підтримати його в частині зміни парламенту та уряду, й лише тоді зможе реалізувати свої обіцянки», – припустив він.

Зеленському складно буде реалізувати сценарій дострокового розпуску парламенту, шанси на рівні 30%. Буде складно зробити це технічно. Може бути дуже мало часу, може взагалі не бути президента, підкреслив політолог.

«Якщо інавгурація відбудеться після 27 травня, то президент узагалі не зможе розпустити парламент», – акцентував він.

За його словами, в розпуску парламенту зацікавлений не лише Зеленський, а й Порошенко. Що пізніша дата парламентських, то менше набере БПП. Крім того, в розпуску зацікавлена ​​частина «біло-блакитної» опозиції.

«Тобто зацікавлені гравці є. Не виключено, що рання дата інавгурація може бути елементом домовленостей між ним та іншими гравцями в частині обов'язкового розпуску парламенту», – резюмував Руслан Бортник.

Нагадаємо, в інтерв'ю кандидат у президенти України Володимир Зеленський у разі перемоги на виборах допустив розпуск Верховної ради, уточнивши, що це було б вигідно, але додав, що діятиме за законом.

Які є підстави для розпуску парламенту та чому це можливо лише до 27 травня, а також чому інавгурація новообраного президента може затягуватися – за посиланням.

Детальніше про умови, за яких може відбутися достроковий розпуск Ради, – на нашій інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: