Соціологія напередодні 2-го туру: що показали електоральні настрої

Читать на русском
Петро Олещукполітичний експерт
Ігор Петренкоексперт МЦПД

Соціологія засвідчує, що перевага Зеленського дуже вагома – в 2,5 рази. Він лідирує в усіх вікових групах та в усіх регіонах країни.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав політолог Петро Олещук, передає «Слово і Діло».

Він звернув увагу, що згідно із соціологією, велика частина виборців очікують на фальсифікації – близько третини, але понад 60% переконані в перемозі Зеленського.

Розрив між кандидатами зріс порівняно з останніми опитуваннями й порівняно з оцінками перетікання електорату перед першим туром. Однак, звісно, й для Зеленського також не все просто.

«83% хочуть радикальних змін у країні – хто би що не вкладав у цей термін. А це дуже серйозний запит і дуже серйозна відповідальність. Жодна влада вже не зможе діяти так, як раніше. І змін, очевидно, виборець чекає зараз, а не «колись потім, коли всі проблеми вирішимо», – зазначив Олещук.

Ба більше, вибудовувати легітимність влади на старих схемах також не вийде, додав він.

«Дуже вже розбурхали суспільство цими «змінами». При цьому понад половина виборців вважають, що ситуація після виборів покращиться», – підкреслив експерт.

Які країни очолили лідери без політичного досвідуЩо поєднує президентів Сирії Башара Асада та США Дональда Трампа, а також неодноразового прем’єра Італії Сільвіо Берлусконі? Всі вони не мали політичного досвіду до того, як прийшли до влади.

Політолог Ігор Петренко в коментарі «Слову і Ділу» пояснив, що більшість виборців голосують проти, а не за. З урахуванням дуже високого антирейтингу Порошенка змінити перебіг голосування буде проблематично.

Крім того, заїжджена тема «Зеленський – маріонетка Коломойського, маріонетка олігархів» діє лише на частину електорату, уточнив він.

Нагадаємо, за даними опитування групи «Рейтинг», за Володимира Зеленського планує голосувати 51% українців. За Петра Порошенка має намір віддати голоси 21% респондентів.

Які обіцянки зафіксовані в програмі кандидата Петра Порошенка та чи реально їх виконати – за посиланням.

Також «Слово і Діло» писало, що обіцяє Володимир Зеленський у своїй програмі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: