Які країни очолили лідери без політичного досвіду

Читать на русском

У другому турі президентських перегонів в Україні змагатиметься досвідчений політик та людина взагалі без будь-якого політичного досвіду. «Слово і Діло» досліджувало, чи було щось подібне в історії інших країн. Виявляється було й неодноразово, та й не не лише в сучасному світі, який тяжіє до популізму та нових облич у політиці.

У 1990 році в Польщі в першому турі президентських виборів 40% голосів набрав електрик, громадський активіст, засновник профспілки «Солідарність» Лех Валенса. За його опонента Тимінського проголосувало 23,1% виборців. У другому турі Валенса набрав 74,2% голосів і був президентом Польщі 5 років.

Сільвіо Берлусконі був власником банків, страхових компаній та ЗМІ. Заснувавши в січні 1994 року свою першу партію «Вперед, Італіє!», він через 60 днів виграв в Італії загальнонаціональні парламентські вибори. За часом перебування на посаді прем'єр-міністра в Італійській Республіці Берлусконі є рекордсменом, його обходять лише Беніто Муссоліні та Джованні Джолітті.

Інша річ, що за час перебування на посаді прем’єр-міністра Берлусконі став дуже заможною людиною, потрапляв у корупційні скандали, мав тісні, в тому числі й бізнесові відносини з Путіним, «із розумінням» поставився до виникнення «ДНР» та «ЛНР», їздив до окупованого Криму, а після засудження отримав реабілітацію в 2018 році та можливість знову балотуватися на будь-які посади.

Ще один прихильник Путіна Башар Асад – колишній лікар-офтальмолог, військовий та за сумісництвом син екс-президента Сирії в 2000 році за результатами всенародного референдуму отримав 97,3% підтримку народу. Асад досі є президентом Сирії.

Нинішній президент Гватемали Джиммі Моралес до 2016 року був коміком, кінорежисером, продюсером. На президентських виборах у першому турі отримав 69% голосів. Виборців приваблювала непричетність Моралеса до політичної еліти. У своїй програмі він акцентував увагу на жорсткій боротьбі з криміналом і корупцією, розвитку освіти та охорони здоров'я, стимулювання приватного бізнесу. Але вже в січні 2017 року були заарештовані брат і радник президента Семмі Моралес та син президента Хосе Мануель Моралес. Їм висунули звинувачення в корупції та відмиванні коштів.

Також до новачків у професійній політиці можна віднести нинішнього президента США Дональда Трампа та Зузану Чапутову, яка стане президентом Словаччини 15 червня 2019 року.

Детальніше – на інфографіці.

Раніше ми розбиралися, що обіцяють Зеленський і Порошенко у своїх передвиборчих програмах.

Також «Слово і Діло» писало, що команда Зеленського висунула вимоги до Порошенка.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: