Обіцянка кандидата: чи вдасться навести лад у ВР та послабити роль президента

Читать на русском
Андрій Дудаполітолог
Олександр Мусієнкополітичний експерт

За результатами першого туру найбільшу кількість голосів виборців отримали Володимир Зеленський і чинний президент Петро Порошенко. «Слово і Діло» вирішило проаналізувати програмні обіцянки кандидатів на посаду президента України. Сьогодні розглядаємо наступні ініціативи Володимира Зеленського: підготувати законопроекти «Про імпічмент президента», «Про зняття недоторканності з президента України, народних депутатів і суддів» та «Про відкликання народного депутата України». Також кандидат пообіцяв покращити роботу парламенту – позбавляти депутатів мандата за прогули та кнопкодавство.

Політолог Андрій Дуда звернув увагу, що деякі положення програми кандидата Зеленського виписані недолуго. Очевидно, люди, які готували цю програму, не зовсім добре знають законодавство України. Зокрема, йдеться про законопроект «Про відкликання народного депутата України».

«Для цього потрібно вносити зміни до Конституції. Тому законопроект «Про відкликання народного депутата», однозначно, ніхто не ухвалить», – зазначив Дуда.

Те ж стосується зняття недоторканності з президента, додав він.

«Законопроект називатиметься інакше – «Про внесення змін до Конституції щодо зняття недоторканності з президента України, народних депутатів та суддів», – уточнив політолог.

Щодо імпічменту президента, то, за його словами, потрібне створення слідчих комісій. Формально, звичайно, законопроекти можна внести до ВР, але на цьому все.

«Внесення законопроекту – це не виконання обіцянок. Якщо, наприклад, кандидат Зеленський буде обраний президентом, він не зможе ухвалити ці закони. Це компетенція Верховної ради. Обіцяти внести – це приблизно так само, як свого часу Микола Катеринчук у ВР обіцяв розробити Податковий кодекс, а потім вивісив бориди з написом «Проект Податкового кодексу до ВР внесений, обіцянка виконана». Можна розробити та внести законопроект до ВР, але ж він може потім пролежати роки», – пояснив він.

Якщо в нього не буде більшості у ВР, яка здатна ухвалити ці рішення, то це порожня обіцянка. Боротися з кнопкодавством і прогулами обіцяють не вперше, Зеленський не відзначився оригінальністю, підкреслив експерт.

«Так само, як і зі зняттям недоторканності з депутатів та суддів. У цьому сенсі пропозиції Порошенка більш обнадійливі. Він принаймні запропонував, щоб ВР цього скликання ухвалювала рішення щодо недоторканності депутатів наступного скликання. Таким чином, це хоч якийсь шанс, хоча б якась мотивація для ухвалення відповідного рішення», – акцентував він.

«Який народний депутат проголосує за зняття недоторканості із себе? Очевидно, що це буде проблемно. Та й взагалі, практика показує, що слід говорити не стільки про зняття недоторканності, скільки про її обмеження. В кожному разі, відчувається, що ця частина програми писалася, по-перше, не дуже фаховими людьми, а по-друге, є спекулятивною. Тобто було розуміння, що ніхто ніколи в майбутньому цього не реалізує», – наголосив Дуда.

Розбираємо програму Зеленського: яким обіцянкам не судилося здійснитисяЧому обіцяна Зеленським НАТОвська зарплата – це фейк, чи можливо запустити в Україні ринок землі та впровадити народовладдя, ми обговорили з експертами.

Політолог Олександр Мусієнко підкреслив, що норма, яка стосується імпічменту президента, важлива. Конституція повною мірою не дає відповіді, як має виглядати ця процедура.

На його думку, закон про імпічмент потрібно ухвалювати, але не таким чином, щоб стримувати й обмежувати президента.

«Закон просто має передбачати процедуру, яку потрібно виконувати, якщо президент скоїв злочин, державну зраду, і його дійсно потрібно відсторонити від влади. На сьогодні процедура в Конституції чітко не прописана, тому закон потрібен», – зазначив він.

Крім того, експерт також вважає необхідним ухвалення закону про тимчасов слідчі комісії, який дасть депутатам більше контрольних повноважень, ніж є сьогодні, за діяльністю президента, уряду, правоохоронних органів.

«Коли результатом діяльності цих комісій буде не просто взяти до відома, проінформувати, тобто не просто рекомендаційний характер, а інколи, в певних випадках, зобов’язальний характер. Щоб боялися парламентського контролю. Це може бути ще один контроль, який стримуватиме і президента, і урядовців від можливих протизаконних дій», – пояснив він.

Політолог звернув увагу, що вже серед різних політиків і депутатів побутує думка, що потрібно посилити роль парламенту й обмежити функції президента або виписати їх відповідно до Конституції.

«Тобто посилити контроль за президентом, щоб він відповідав лише за те, що чітко прописане в Конституції. Хтось уже відверто говорить про перехід до парламентської республіки, інші – про те, що потрібно ухвалити закон про імпічмент та тимчасові комісії. Так чи інакше настрої депутатів – обмежити роль президента й посилити парламент», – уточнив він.

За його словами, це сценарій, який, імовірно, готують депутати, якщо Зеленський стане президентом.

«Навіть цей склад парламенту ще до виборів готовий ухвалити певні закони. Можливо, не зміни до Конституції, але тут уже важливо, хто буде президентом. Від нього залежатиме, чи будуть ухвалені зміни. Якщо Порошенко залишиться президентом, то навряд чи зараз будуть ухвалені зміни до Конституції й деякі закони. Хоча Порошенко виступив за ухвалення закону про імпічмент. Але те, що парламент готовий до ухвалення певних рішень, якщо Зеленський стане президентом, дедалі очевидніше», – резюмував Олександр Мусієнко.

Які обіцянки зафіксовані в програмі кандидата Петра Порошенка та чи реально їх виконати – за посиланням.

Більше про обіцянки президента за 5 років – тут.

Також «Слово і Діло» писало, що обіцяє кандидат у президенти України Володимир Зеленський.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: