«Північний потік-2» запустять за два-три роки – Єврокомісія

Читать на русском
Російський газопровід не зможе запрацювати на повну потужність ще декілька років, вважають у ЄС.

Росія повернеться до переговорів про транзит газу через Україну з 2020 року, оскільки газопровід «Північний потік-2» не запрацює ще впродовж декількох років.

Як повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на Інтерфакс-Україна, про це заявив директор з питань внутрішнього енергетичного ринку головного директорату Енергетика Єврокомісії Клаус-Дітер Боршардт.

Відповідаючи на запитання про можливість того, що російська сторона не повернеться до переговорів у тристоронньому форматі за участю України і Єврокомісії, він сказав: «Ні, я так не думаю, бо вони повернуться. Наш аргумент полягає в тому, що Північний потік-2 не запрацює вчасно».

Він зазначив, що в російського Газпрому є довгострокові контракти з європейськими споживачами, які вони мають виконати. «Ми знаємо, що в цих контрактах є гарантований мінімум обсягу газу для покупців. Для таких поставок необхідно, щоб Північний потік-2 почав працювати на повну потужність. Якщо вони хочуть виконувати контракт (вважаю, що вони його виконуватимуть), то немає іншого шляху, ніж через Україну», - зазначив Боршардт.

При цьому представник ЄК вважає, що російській стороні знадобиться ще два-три роки для того, щоб Північний потік-2 почав працювати. «Це приведе російську сторону за стіл переговорів. І ми муситемо досягти такої угоди, яка враховуватиме, перш за все, інтереси України - так само, як і російський інтерес. Коли ви хочете укласти угоду, усі, а не тільки одна сторона, повинні піти додому з чимось хорошим в ній. Я оптимістично налаштований щодо того, що ми змусимо росіян танцювати танго», - додав він.

Раніше повідомлялося, що Єврокомісія хоче провести переговори з Україною і Росією щодо транзиту газу відразу після президентських виборів в Україні.

Як відомо, контракт між Нафтогазом і російським Газпромом щодо транзиту газу закінчується наприкінці 2019 року. Два раунди переговорів за участю Єврокомісії результатів не дали.

Дві гілки Північного потоку-2 мають бути побудовані до кінця 2019 року. Вони пройдуть від узбережжя РФ через Балтійське море до Німеччини. Загальна потужність газопроводу складає 55 млрд куб. м газу в рік.

Північний потік-2 піде в обхід транзитних держав - України, Білорусі, Польщі та інших східноєвропейських і прибалтійських країн - через виняткові економічні зони і територіальні води п'яти країн - Росії, Фінляндії, Швеції, Данії та Німеччини. Газ по Північному потоку-2 планують поставляти з 2020 року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: