В ЄП схвалили поправки до директиви, що впливає на «Північний потік-2»

Читать на русском
Поправки зобов'язують газопроводи, що йдуть із третіх країн до Євросоюзу, відповідати певним правилам, прийнятим в ЄС.

Комітет Європарламенту з питань промисловості, досліджень, телекомунікацій та енергетики в понеділок, 18 березня, схвалив компромісний варіант поправок до Газової директиви Євросоюзу.

Голосування комітету транслювалися онлайн, повідомляє «Слово і Діло».

У Twitter комітету Європарламенту відзначається, що він "тільки що схвалив угоду". Тепер необхідно вирішення всього Європарламенту (голосування на пленарній сесії очікується в квітні), а також остаточне схвалення документа Радою країн ЄС на міністерському рівні. Після цього поправки повинні бути опубліковані в Офіційному журналі ЄС, щоб набрати чинності.

Єврокомісія в листопаді 2017 року запропонувала поправки в Газову директиву ЄС, щоб поширити з їх допомогою ряд правил газового законодавства ЄС на морські ділянки газопроводів, що йдуть в ЄС із третіх країн, зокрема, на обидва Північних потоки.

Представники Ради ЄС, ЄП і ЄК в лютому цього року погодили компромісний варіант поправок, частково змінивши початкові пропозиції ЄК.

Згідно з компромісним варіантом, нові і діючі газопроводи з третіх країн до Євросоюзу в територіальних морях країн ЄС повинні будуть відповідати певним правилам, які зараз поширюються на наземні труби. Серед них - поділ діяльності з видобутку і транспортування газу. До цих норм також відноситься можливість третіх сторін прокачувати газ і правила встановлення тарифів.

Дві гілки Північного потоку-2 повинні бути побудовані до кінця 2019 року. Вони пройдуть від узбережжя РФ через Балтійське море до Німеччини. Загальна потужність газопроводу складає 55 млрд куб. м газу в рік.

Північний потік-2 піде в обхід транзитних держав - України, Білорусі, Польщі та інших східноєвропейських і прибалтійських країн - через виняткові економічні зони і територіальні води п'яти країн - Росії, Фінляндії, Швеції, Данії та Німеччини. Газ Північним потоком-2 планують поставляти з 2020 року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: